10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Danas Međunarodni dan tolerancije: Za toleranciju neophodna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja

Danas se širom svijeta obilježava 16. novembar – Međunarodni dan tolerancije, kojeg je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine, istaknuvši da će taj dan biti dan poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas – u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom članice Mreže za izgradnju mira, uputile su poruku upućenu nakon II Generalne skupštine održane od 15. do 16. novembra.

Mreža za izgradnju mira je koalicija koja okuplja 197 članica, a teži izgradnji održivog mira i boljeg društva za sve.

- OGLAS -

Predsjednik Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo podsjetio je da je tolerancija ne samo poštovanje, nego i prihvaćanje i uvažavanje bogatstva svih različitosti, ističući da je za toleranciju neophodna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja, savjesti i uvjerenja.

”Bosna i Hercegovina je društvo koje se ponosi bogatstvom različitih kultura i tradicija, država u kojoj turisti posjećuju ‘Mali Jerusalem’ i druge znamenitosti, u kojoj se teži inkluziji u svim aspektima ljudskog života, a u kojoj su podjele među građanima i građankama, kako one nastale ratnim razaranjima, tako i one nastale od zbog straha i neprihvatanja ‘drugog i drugačijeg’ očite”, navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.

Podsjećaju kako je Bosna i Hercegovina društvo u kome se svakodnevno krše ljudska prava i slobode onih koji/e ne pripadaju većini i koji/e ne razmišljaju u skladu s nametnutim okvirima, ma šta i ko većina u datom kontekstu bila.

”Članice Mreže za izgradnju mira podsjećaju da tolerancija nije ‘puko trpljenje’ naših različitosti, tolerancija je razumijevanje različitosti, građenje prijateljstava, shvatanje ljepote i bogatstva naših različitosti, prihvatanje svih nas onakvih kakvi jesmo i upravo zbog toga što smo takvi kakvi jesmo“, navodi se u saopćenju.

Mreža za izgradnju mira podsjeća i da je tolerancija harmonija u različitostima i vrlina koja mir može učiniti mogućim, kulturu nasilja transformirati u kulturu nenasilja, te pomoći da se izgrade mostove zajedničkog života.

”Tolerancija nije samo riječ, tolerancija su djela koja, kao i svaka druga promjena, treba da krenu od pojedinaca i pojedinki i na koje treba ukazivati svaki dan, a ne samo jedanput godišnje”, navode iz Mreže za izgradnju mira.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA