17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Italija i Hrvatska podržavaju proširenje EU na Balkanu

Premijer Italije Giuseppe Conte s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem sastao se u Rimu gdje je razgovarano o bilateralnim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Conte se osvrnuo na ekonomske odnose Italije i Hrvatske, ali i kazao kako bi odnosi dvije zemlje mogli biti dodatno unaprijeđeni.

Podsjetio je i kako će Hrvatska u januaru preuzeti predsjedanje Evropskom unijom.

- OGLAS -

”Hrvatsko predsjedanje dolazi u jednom ključnom periodu kada je riječ o budućnosti Unije“, rekao je Conte.

Govorio je i o izlasku Velike Britanije iz EU, odnosno Brexitu, te izrazio uvjerenje da će doći do uređenog Brexita i da će do decembra 2020. biti postignut sporazum o slobodnoj trgovini koji će zadovoljiti kako Veliku Britaniju tako i EU.

Dvojica premijera su složna oko ubrzanja proširenja Evropske unije (EU).

Plenković je kazao kako imaju stabilne odnose sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da je moguće ukidanje blokada u procesu članstva ovih zemalja.

”Nastojimo privoljeti zemlje koje su imale rezerve da se otklone njihovi prigovori prije nego što Hrvatska u Zagrebu bude domaćin sastanka na vrhu između članica EU-a i država zapadnog Balkana”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao kako je Rim Zagrebu najvažniji ekonomski partner, a osvrnuo se i na značaj manjina koje je nazvao mostom među dvjema zemljama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA