5 C
Sarajevo
25.04.2024

Najopasnije i najsigurnije zemlje za putovanje u 2019. godini

Karta sadrži pet kategorija rizika: beznačajna, niska, srednja, visoka i ekstremna.

Nekoliko je zemalja uspjelo ući u “beznačajnu” listu; u Evropi se u ovu kategoriju stavljaju samo Luksemburg, Danska, Slovenija, Švicarska, Norveška, Finska, Island i Grenland.

Većina europskih zemalja smatra se niskim rizikom, uključujući Veliku Britaniju; Iran, Jordan, Oman, Katar, UAE, Kuvajt, Gruziju, Azerbejdžan, Armeniju i Uzbekistan na Bliskom Istoku.

- OGLAS -

Slična situacija je i sa Sjevernom Amerikom i djelovima Južne Amerike, Kinom, Japanom, Australijom, Novim Zelandom i pojedinim afričkim zemljama, kao što su Maroko, Senegal, Gana, Namibija i Bocvana.

U pojedinim afričkim, azijskim i zemljama Južne Amerike rizik za putnike je srednji, visok i čak ekstreman. Posebno opasni su granični prijelaz između Egipta i Izraela, Gaza, dijelovi Ukrajine i Centralnoafrička Republika.

Putnici bi trebali biti vrlo oprezni kada putuju u sljedeće zemlje: Afganistan, Irak, Libija, Mali, Somalija, Južni Sudan, Sirija, Jemen. Zemlje s opasnim područjima su: Alžir, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Kongo, Egipat, El Salvador, Eritreja, Honduras, Obala Bjelokosti, Libanon, Mauritanija, Meksiko, Mozambik, Nikaragva, Nigerija, Papua Nova Gvineja, Ekvador, Indija, Filipini, Tadžikistan, Ukrajina, Venezuela.

 

travelriskmap.com
 
trevelriskmap.com
 
 
ZDRAVSTVENI RIZICI
 

Zemlje u kojima su najveći zdravstveni rizici (epidemija, loše zdravstvene usluge) vrebaju u mnogim afričkim zemljama gdje medicinska skrb ponekad ne postoji. Ostale visoko rizične zemlje za putnike uključuju Irak, Siriju, Afganistan, Sjevernu Koreju, Haiti, Venezuela.

Europa, Sjeverna Amerika i Australija smatraju se sigurnima za ovo pitanje.

 

travelriskmap.com
 
travelriskmap.com
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA