7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

PSG: Policija u Beogradu ispaljuje suzavac star i po 30 godina

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je upotrebu “hemijskog oružja” na protestima u Beogradu i kršenje konvencije o upotrebi istog, te zatražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prekine sa tom praksom. U saopštenju se navodi da je policija posle sinoćnjeg sukoba sa grupom huligana u masu mirnih demonstranata ispalila veliku količinu suzavca, od kojih su neki stari i po 30 godina.

“Na kanisterima koji su ostali rasuti po ulicama u blizini Skupštine Srbije se jasno vidi da je godina proizvodnje 1990. Rok trajanja suzavca je pet godina i nakon toga dolazi do promjene hemijskoj sastava i otrov postaje jači”, dodaje se u saopštenju.

Iz Pokreta poručuju da dejstvo suzavca traje do 30 minuta i može izazvati trenutnu mučninu i povraćanje, a posljedice udisanja suzavca sa isteklim rokom traju danima, pa mogu ostaviti ozbiljne posljedice na hronične bolesnike, trudnice, djecu i kućne ljubimce.

- OGLAS -

“Najmlađi kanister pronađen na ulicama Beograda je iz 2012. godine, što nam ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova čisti podrume i na građane ispaljuje patrone suzavca koji su negdje skladišteni trideset godina i da nakon 2012. godine nisu obnavljali arsenal”, dodaje PSG.

Time je, piše u saopštenju, prekršena konvencija o korišćenju hemijskog oružja i direktno je ugroženo zdravlje ljudi.

“Takođe zahtijevamo da se stručna javnost izjasni ovim povodom i najoštrije osudi ovaj čin koji direktno ugrožava život i zdravlje građana”, ističe PSG.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA