3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Husić: Nećemo smanjivati plate, vjerujem da će se sezona nastaviti makar i bez publike

Azmir Husić, prvi čovjek Tuzla Cityja, jedan je od fudbalskih radnika u Bosni i Hercegovini koji smatraju da se prvenstvo naše zemlje treba nastaviti, a poprilično je i optimističan povodom toga.

Pandemija korona virusa zaustavila je fudbal u gotovo svakoj zemlji na svijetu, međutim Husić smatra da će se uskoro steći uslovi u Bosni i Hercegovini za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH.

“Zadnja opcija je da se prvenstvo prekine i sezona zaključi. Ima prostora za sve, ali to bi bila najgora opcija. Kakva god da se donese odluka, bit će polemike da li je ispravno ili ne. Vjerujem da će se steći uslovi za nastavak za mjesec ili mjesec i po”, rekao je Husić u razgovoru za SCsport.ba.

- OGLAS -

Prvi čovjek Tuzla Cityja smatra da je Premijer liga BiH prerano prekinuta i da bi moglo značilo da su se odigrala dva kola do reprezentativne pauze.

“Lakše bi bilo da su se odigrala još ta dva kola. Možda smo prerano prekinuli prvenstvo. Lakše bi mnogo bilo poslije da su se ta dva kola odigrala. Vidjet ćemo. Životi su najvažniji. Ako sport doprinosi širenju virusa, onda nemamo šta tu pričati”, kazao je Husić, dodavši:

“Mislim da će se kod nas uskoro steći uslovi da se nastavi. Vjerovatno bez publike ili tako nešto, ali ako bude volje i želje moći će se igrati. Možda će biti malo poteškoća za klubove, jer će se igrati ubrzanim tempom, kako bi se na vrijeme završilo”.

Husić smatra da bi nadležne fudbalske asocijacije trebale stati na stranu klubova, koji se suočavaju sa velikim finansijskim gubicima.

“Vrlo je nezgodno sada. Svi smo mi angažovali nekoga za nešto i sada ne možemo to sprovoditi. Svaki klub je obezbijedio onoliko koliko mu je potrebno. Sada su svi ti troškovi ostali, a ništa se ne radi. Posljedica će biti. Po prvi put bi klubovi trebali biti zaštićeni u odnosu na igrače, tačnije da FIFA, UEFA ili nacionalni savezi donesu neku odluku po pitanju mjera štednje i smanjivanja plata”, rekao je Husić te pojasnio:

“Nisu ni ti fudbaleri krivi što se desilo ovo sa korona virusom, ali trebaju imati razumijevanja i pristati na neko smanjenje plata. Naprimjer da se smanje plate procentualno, koliko se može”.

Za sada nadležne fudbalske asocijacije nisu donijele nikakve odluke, ali su brojni klubovi samoinicijativno krenuli u pregovore sa igračima u vezi smanjivanja plata, a Husić kaže da o tome u Tuzla Ciytju nisu razmišljali.

“U Tuzla Cityju neće biti smanjivanja plata. Sada će biti isplaćene cijele plate 2. aprila. Ne planiramo to. Nismo razmišljali samovoljno to da uradimo, osim ako dobijemo neku uputu od strane Saveza ili većih institucija. Možda bismo u tom slučaju razmišljali o tome”, istakao je rukovodilac Tuzla Cityja.

Klub je prije prekida prvenstva angažovao novog trenera. Na klupu je sjeo Zlatan Nalić, koji zbog pandemije korona virusa nije uspio još uvijek upisati debi.

“Nalića poznajem dobro. Žao mi je što nije debitovao. Pripremio se poprilično dobro. Zbog virusa nije mu se otvorila prilika. Nadam se da će to biti ubrzo. Sviđa mi se njegov pristup kao trenera. Veliki je profesionalac. Neko ko dobro poznaje svoj posao. Možda najposvećeniji svom poslu od trenera s kojima sam radio. Svako ima prednosti i mane. On je do sada broj 1 za mene”, konstatovao je Husić.

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA