15 C
Sarajevo
28.03.2024

Uhapšen profesor u Tuzli zbog omogućavanja dobijanja diploma bez polaganja ispita

U jutrošnjoj akciji Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, uhapšen je šezdesetdvogodišnji Z.S., profesor u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli, zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

On se sumnjiči da je primao novac od vanrednih polaznika Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli kako bi im omogućio da bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama steknu zvanje rudarskog ili geološkog tehničara, navodi se u saopćenju Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prema riječima glasnogovornika Tužilaštva TK Admira Arnautovića, hapšenju je prethodila višemjesečna istraga tužilaštva i FUP-a, uz saradnju s drugim agencijama za provođenje zakona.

- OGLAS -

“On je osumnjičen da je kao profesor i član Komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine od deset vanrednih polaznika tražio i uzeo određene iznose novca kako bi bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama stekli ova zvanja te također da je od još četiri vanredna polaznika tražio novac, što su oni odbili”, precizirao je Arnautović.

Uhapšeni profesor će nakon obavljene kriminalističke obrade biti predat u nadležnost Tužilaštva TK.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, osumnjičeni će biti ispitan i najvjerovatnije će biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja i u cilju utvrđivanja eventualne umiješanosti i drugih osoba u ove i druge slične nezakonite radnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA