2 C
Sarajevo
26.04.2024

Ko su, zapravo, demonstranti koji su upali u Capitol Hill?

Neki su nosili simbole i zastave povezane s raznolikim idejama i frakcijama, ali u praksi se mnogi članovi i njihovi razlozi ovakvog djelovanja preklapaju, piše BBC.

Slike prikazuju pojedince povezane s nizom ekstremnih i krajnje desničarskih grupa i pristalicama teorija zavjere, od kojih su mnogi već dugo aktivni na internetu i na skupovima Trumpovih pristalica.

Jedna od najupečatljivijih slika, koja se brzo proširila po društvenim mrežama, prikazuje čovjeka lica oslikanog u bojama američke zastave, koji na glavi nosi krzneni šešir i rogove i drži američku zastavu.

- OGLAS -

Identificiran je kao Jake Angeli, popularni pristalice neutemeljene teorije zavjere pod nazivom QAnon. Sebe naziva QAnon Šamanom. 

Prema tvrdnjama pokreta QAnon, koji je nastao na internetu, međunarodna pedofilska elita otima i zlostavlja djecu kako bi iz njihove krvi dobili lijek za podmlađivanje. Ova elita, kojoj navodno pripadaju Hillary Clinton i George Soros, pokušava da preuzme dominaciju u svijetu.

Prema ovom mitu, jedna tajna vlada, koja se još naziva “Deep State” ili “Država u državi”, iza kulisa vodi politiku SAD, ali i cijelog svijeta. Na drugoj strani, na strani onih “dobrih” je američki predsjednik Donald Trump koji je poveo bitku protiv “Države u državi”.

Njegovo prisustvo na društvenim mrežama pokazuje da je učestao na događajima koji organizuje pokret QAnon i često objavljuje YouTube videa o veliko-državnim zavjerama.

Slikan je u novembru kako drži govor u Phoenixu u državi Arizona na skupu na kojem je govorio o neosnovanim tvrdnjama da su izbori bili lažni.

Njegova lična Facebook stranica prepuna je slika i memeova koji se odnose na sve vrste ekstremnih ideja i teorija zavjere.

Druga grupa uočena tokom upada u zgradu Capitola bili su članovi krajnje desničarske grupe Ponosni dečki (Proud Boys).

Organizacija je osnovana 2016. godine i antimigrantska je, a svi članovi su muškarci. U prvoj američkoj predsjedničkoj raspravi predsjednik Trump je, odgovarajući na pitanje o bijelcima supremacistima i paravojnim snagama, rekao: “Ponosni dečki – povucite se i budite spremni.”

Pojedinci, koje imaju veliku publiku na internetu, takođe su uočeni na protestima.

Među njima je bila i popularna ličnost na društvenim mrežama Tim Gionet, koji je poznat pod pseudonimom “Baked Alaska”.

Njegov prijenos uživo iz Capitola objavljen na malo poznatoj platformi za streaming, a više hiljada ljudi je gledalo taj video. Također je prikazan kako razgovara s drugim demonstrantima.

Trumpova pristalica, Gionet se proslavio kao internetski trol.

Southern Poverty Law Center, američka neprofitna pravna aktivistička grupa, opisala ga je kao “bijelog nacionalistu”, etiketu koju je osporio u komentaru za The Insider.

YouTube je zabranio njegov kanal u oktobru nakon što je objavio video snimke na kojima maltretira radnike u radnjama i odbija nositi zaštitnu masku za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ostale platforme koje su prethodno zatvorile njegove račune uključuju Twitter i PayPal.

Na fotografiji koja je postala viralna prikazan je čovjek koji je upao u ured visoke demokratske političarke Nancy Pelosi. Na fotografiji, on sjedi za njenim stolom s nogama ispruženim preko stola. On je identificiran kao Richard Barnett iz Arkansasa.

Ispred zgrada Capitol Hilla, rekao je za New York Times da je uzeo kovertu iz Pelosinog ureda i rekao da je ostavio poruku u kojoj je napisao psovke.

Izvještaji lokalnih medija navode da je Barnett umiješan u grupu koja podržava prava na oružje i da je intervjuisan na skupu ‘Stop krađi’ nakon predsjedničkih izbora – pokretu koji je odbio prihvatiti pobjedu Joea Bidena i podržava predsjednikove neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

U intervjuu na skupu koji su organizirali ‘Angažirane patriote’ rekao je: “Ako vam se ne sviđa, pošaljite nekoga po mene, jer neću lako odustati.”

Grupa povezana s Barnettom održala je prikupljanje sredstava u oktobru, a cilj akcije je bio nabavka tjelesnih kamera za lokalnu policijsku upravu, navodi lokalni list Westside Eagle Observer.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA