3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Turski parlament danas bira novog predsjednika

Velika narodna skupština Republike Turske (TBMM) danas bira novog predsjednika, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktuelni predsjednik turskog parlamenta Binali Yildirim povukao se s te funkcije zbog kandidature za poziciju gradonačelnika Istanbula na lokalnim izborima koji će se u Turskoj održati 31. marta.

U skladu s Ustavom Republike Turske, zastupnici parlamenta novog predsjednika biraju tajnim glasanjem.
U prva dva kruga glasanja kandidat za predsjednika parlamenta treba osvojiti dvotrećinsku većinu u parlamentu koji broji ukupno 600 zastupničkih mjesta.

- OGLAS -

Ukoliko niti jedan kandidat ne bude imao dovoljnu podršku, u trećem krugu je za izbor dovoljna natpolovična većina glasova. Ne bude li ni tada izabran, šef parlamenta u četvrtom krugu postaje kandidat s najviše osvojenih glasova.

Trenutno u turskom parlamentu većinu sa 291 zastupnikom ima vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti), a slijedi opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa 142 zastupnika. Narodna demokratska partija (HDP) ima 65 zastupnika u turskom parlamentu, a Partija nacionalnog pokreta (MHP) ima 49 parlamentaraca. Partija Dobro (IYI) ima 39 zastupnika. Preostalih devet parlamentaraca su iz reda manjih partija ili nezavisni zastupnici.

Favorit u utrci za šefa turskog parlamenta je kandidat AK Partije i dosadašnji dopredsjednik parlamenta Mustafa Sentop. Partija nacionalnog pokreta (MHP) već se izjasnila da će podržati kandidata vladajuće AK Partije.

Na Sentopovo upražnjeno mjesto dopredsjednika parlamenta imenovan je Sureyya Sadi Bilgic.
Kandidat opozicione partije CHP je Engin Altay, zastupnik iz Istanbula koji je potpredsjednik Kluba CHP-ovih zastupnika u turskom parlamentu.

Također, opoziciona partija IYI za kandidata za šefa parlamenta nominovala je Huseyina Filiza, dok je HDP kandidirao zastupnicu Serpil Kemalbey Pekgozegu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA