3 C
Sarajevo
16.04.2024

Crna Gora: U toku pripreme za turističku sezonu, sve službe u pripravnosti

U Privrednoj komori Crne Gore danas je održan sastanak Odbora za turizam i ugostiteljstvo, na temu pripreme za predstojeću turističku sezonu. Državne službe iskazale su punu spremnost, ističući da će uraditi sve da sezona bude uspješna, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ljetnja turistička sezona na crnogorskom primorju zvanično počinje naredne sedmice, kada će prvi gosti doći u Crnu Goru. 

Predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo pri Privrednoj komori, Dragan Ivančević, kazao je da ga raduje da su se sve službe, javne i lokalne, pripremile za sezonu. 

- OGLAS -

“Samo molim ljude iz Uprave za saobraćaj da dok traje turistička sezona, obustave radove na putevima“, kazao je Ivančević. 

Savo Parača, direktor Uprave za saobraćaj, kazao je da su mnogi projekti spremni za realizaciju kada je u pitanju gradnja i rekonstrukcija puteva širom Crne Gore. 

“Uradićemo sve da što manje radova bude u toku turističke sezone ili ćemo ih obustaviti za vrijeme turističke sezone. Ali, morate nas razumjeti da naši radovi traju dugo. Problem je što veliki broj magistrala nema alternativnih puteva“, kazao je Parača. 

Na pitanje šta je u planu kada je riječ o putu Plužine-Šćepan Polje, koji povezuje Crnu Goru i BiH, Parača je istakao da je riječ o komplikovanoj dionici. 

“Ministarstvo saobraćaja se godinama bavilo problemom ovog puta. Urađen je jedan projekat koji je vrijedan do 140 miliona eura za 20 kilometara. Ipak, to su velika sredstva. Za sada, održavaćemo put, ali taj putni pravac iziskuje jednu ozbiljnu priču“, rekao je Parača. 

Kao jedan od problema na današnjem sastanku istaknut je i sve veći stepen prisustva divljih deponija širom države. Tako je Neda Bokan ispred jedne turističke agencije predložila kreiranje aplikacije, gdje bi građani prijavljivali prisustvo deponija. 

Svetlana Šljivančanin, iz Uprave za inspekcijske poslove, poručila je da će turistički inspektori biti na terenu. 

“Radićemo na suzbijanju sive ekonomije, kao i na rješavanju prioritetnih problema gostiju“, kazala je Šljivančanin. 

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje istakao je da je važno sa vlasnicima hotela održati sastanak na temu kontrole kvaliteta hrane i vode. 

Na sastanku je saopšteno da je Vlada Crne Gore odobrila za ovu godinu 20.424 radnih dozvola za strance

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA