20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Merkel: Pozdravljam usklađivanje stavova o klimatskim promjenama

Njemački kancelar Angela Merkel pozdravila je danas činjenicu da su lideri Grupe G20 u odnosu na prošli samit u Argentini uspjeli da usklade stavove o borbi protiv klimatskih promjena, navodeći da se 19 zemalja obavezalo prema Sporazumu iz Pariza, uz izuzetak SAD.

Merkelova je rekla novinarima u Osaki da se taj proces ne može vratiti i da su pojedini lideri na samitu već sugerisali da će povećati svoje obaveze kako bi postigli ciljeve za smanjenje štetnih gasova na nulu do 2050. godine.

Ona je pozdravila i dogovor EU i južnoameričkog bloka “Merkosur”, čime je stvorena najveća slobodna trgovinska zona nakon 20 godina pregovora.

- OGLAS -

Merkelova je napomenula da su u dogovoru između EU i “Merkosura” uključene i sugestije za ciljeve navedene u Sporazumu iz Pariza, koje je prihvatio i Brazil.

Analitičari podsjećaju da su dva bloka počela pregovore 2000. godine, a da su napori za postizanje dogovora pojačani nakon što je pobjeda Donalda Trampa na izborima dovela do toga da EU zamrzne pregovore sa Amerikom i pokuša da pronađe druge trgovinske saveznike.

EU je potom sprovela u djelo sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom, sklopljeni su sporazumi sa Japanom i Meksikom, a sada nakon 39 rundi razgovora i preliminarni dogovor sa “Merkosurom”, grupom u kojoj su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Članice EU i Evropski parlament treba da podrže sporazum da bi stupio na snagu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA