12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Predstavljen ‘Prvi čin’ Aleksandra Bećića, roman o tranziciji, nasilju i ljubavi

“Prvi čin” je mješavina trilera i psihološke drame u kojem Bečić čitaoca vodi kroz Beograd i Sarajevo pričajući priču o tranziciji, nasilju, trgovini ljudima, jednom slučajnom ubistvu, ali i ljubavi.

Roman je, kako je istakao autor, prvi dio balkanske trilogije u okviru koje će još izaći romani “Treća komanda” i “Peta laž”. Balkanska triologija će biti hronika jedne opšte propasti u koju smo, nažalost, svi manje više svjesno pristali da uskočimo prije gotovo tri decenije.

Bećić je ovom prilikom govorio o potrebi da iz ljubavnih tema izađe u teme koje se tiču i političke situacije u Srbiji, ali i da se pozabavi temama koje su karakteristične za zemlje u tranziciji poput trgovine bijelim robljem.

- OGLAS -

On je istakao da je književnost ta koja u nedostatku medijskog prostora autorima daje glas da govore o onome što ih se tiče.

Također se osvrnuo i na medijsku situaciju, podvukavši da je u Srbiji tek 18 medija od nekoliko hiljada nezavisno.

Ovo je ujedno bila i prilika za prisjećanje i na poznatog glumca, pokojnog Zorana Bećića Aleksandrovog oca. Aleksandar Bećić  govorio je o tome kako ocu nje uspio za života da kaže sve što je želio. Iz te želje da “razgovara“ s njim i kaže sve nerečeno, nastala je i zbirka poezije “Pisma starom gospodinu“ iz koje je pročitao pjesmu.

Aleksandar Bećić rođen je 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i u glavnom gradu BiH, gdje je 1986. započeo novinarsku karijeru na radiju Sarajevo 202 i studentskom magazinu “Valter”. Radio na radiju FERN i kao urednik i voditelj, da bi potom nastavio karijeru na BH radiju i Radiju Slobodna Evropa. U Beogradu je za stalno od 2004. Radio je kao urednik više medija.

Objavio je tri romana (“Svi naši razvodi i ostale porodične priče”, “Evo zašto te volim” i “Prvi čin”), zbirku pjesama (“Pisma Starom Gospodinu”) i nekoliko dramskih tekstova (“Telefonsko ubistvo”, “Sin domaćeg izdajnika”, “Partija bivših”, “Pod šljivom”).

Do kraja godine iz štampe će izaći njegova zbirka pjesama “Bajka za bivše štitonoše” te zbirka kratkih priča “Alfabet ljubavi i smrti”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA