11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Tarik Omeragić, reprezentativac BiH u brzom klizanju: Nikada ne bih klizao pod zastavom druge zemlje

Njegovo ime je Tarik Omeragić i jedan je od rijetkih brzoklizača u Bosni Hercegovini, zemlji koja je nekoć bila domaćin Zimskih Olimpijskih igara.

Tarik se brzim klizanjem bavi već 14 godina, od svoje šeste godine. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je postao prije 8 godina, kada se prvi put kvalifikovao u 16 najboljih klizača Europe u svojoj kategoriji. Prošle godine predstavljao je našu zemlju na Europskom prvenstvu u Dresdenu.

Tarika smo za početak pitali koliko je brzo klizanje zastupljen sport u Bosni i Hercegovini?

- OGLAS -

“Brzo klizanje je jako slabo zastupljen sport u BiH prvenstveno zbog slabe infrastrukture i slabe zainteresiranosti vlasti za razvoj ledenih sportova. Nažalost, ledena ploha je aktivna samo 2 mjeseca godišnje i zbog toga jako je teško popularizirati sportove na ledu. Klizački sportovi su jako atraktivni i privlačni, pogotovo djeci, tako da zainteresiranosti ne manjka.”, kaže Tarik te dodaje kako je brzo klizanje poprilično zahtjevan sport.

“Može se reći da je brzo klizanje jedan od zahtjevnijih sportova jer je potrebno mnogo snage i izdržljivosti. Također, dvorane u kojima se trenira su jako hladno što dodatno otežava sve to i od tijela traži više energije. Naravno ako želite biti uspješni u nekom sportu onda je svaki sport zahtjevan.”

Nedostatak ledenih ploha u Bosni i Hercegovini predstavlja pravi izazov kada je u pitanju trening:

“Treniram uglavnom na atletskoj stazi. Tu radimo neke klizačke vježbe i radimo na kondiciji. Pored toga vozimo jako puno biciklo i role. Na ovaj način pokušavamo da nadomjestimo nedostatak leda, ali svaku priliku da odemo negdje vani i da na ledu treniramo koristimo uz neizostavnu podršku klizačkog saveza, kojima se ovim putem zahvaljujem.”

Mnogi sportaši kada nisu zadovoljni uslovima koje im pruža vlastita država koju predstavljaju često prihvate ponudu neke druge države da se na borilištima bore pod njihovom zastavom:

“Nisam nikada dobio takvu ponudu, ali i da jesam, nikada ne bih klizao pod zastavom druge zemlje. BiH iako ima jako loše uslove za bavljenje brzim klizanjem, ja je ne bih mijenjao ni za jednu drugu. Vidjeti našu zastavu na svjetskim takmičenjima i znati da je ona tu zbog mene je stvarno poseban osjećaj. Predstavljati našu zemlju je velika odgovornost, jer mnoge moje kolege nikada nisu čuli za našu zemlju, tako da ja predstavljam sve ono što znaju o našoj zemlji.”

Za kraj Tarik nam je rekao da iako se nama čini da je klizanje poprilično teško za savladati, da to ipak nije tako:

“Klizanje nije teško naučiti, samo je potrebna volja. Najlakše uče djeca, starijima to malo teže ide, ali jednom kada se savladaju pokreti osjećaj je nevjerojatan.
Pozivam one koje privlači adrenalin i brzina i koji žele da probaju nešto drugačije od onoga uobičajenog da dođu na naše treninge na ledu. Sve informacije o treninzima mogu pronaći na našoj Facebook stranici “Klizački Klub Bosna”.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA