15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Dogodilo se na današnji dan

– 1837. Rođen Milij Balakirjev, ruski skladatelj, pijanista i dirigent, pokretač i idejni vođa skladateljske grupe Balakirjevljev kružok ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin.

 – 1877. Rođena Slava Raškaj, hrvatska slikarica čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Osim u akvarelu, neke radove izrađivala je u tehnici pastela.

– 1920. Rođen Isaac Asimov, američki pisac znanstvenofantastične proze. Ciklusom pripovjedaka o robotima “Ja, robot” i nizom knjiga iz serijala Foundation značajno je uticao na razvoj znanstvene fantastike kao književnog žanra.

- OGLAS -

– 1927. Rođen Rejhan Demirdžić, bh. kazališni, filmski, radijski i televizijski glumac i televizijski scenarista. Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ su u zabavnim emisijama Radija Sarajevo igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu.

– 1959. Rusi lansirali Mechtu, poznatu i kao Luna 1, prvi svemirski brod koji je proletio kraj Mjeseca i ušao u orbitu oko Sunca.

– 1982. U Zagrebu umro pjesnik Nikola Šop, rođen 19. kolovoza 1904. u Jajcu. U spomen na Šopa u tom gradu se održava pjesnička manifestacija “Dani Nikole Šopa”.

– 2005. Umro Edo Murtić, hrvatski slikar, grafički dizajner, kazališni scenograf i akademik. Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. 

– 2019. U Beogradu umro Marko Nikolić, srpski i jugoslovenski glumac. Ostvario je uloge u više od 70 filmova i TV serija. Iznimnu popularnost stekao je ulogom Dragiše Popadića u hit TV seriji “Bolji život” (1987. – 1991.), te u seriji “Budva na pjeni od mora”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA