13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Žustra rasprava: Zašto Parlament BiH ne radi i ko je odgovoran

Prije glasanja o predloženom dnevnom redu – pitanje migracija i stanje u bh. pravosuđu, poslanik SDA Adil Osmanović rekao je da je Klub poslanike ove stranke spreman da učestvuje na hitnoj sjednici po predloženim tačkma dnevnog reda, ali da prva tačka o bh. pravosuđu ne korespondira sa materijalom koji je pred poslanicima. 

“No, spremni da radimo i da kroz raspravu dopunimo neke stvari. Imamo ozbiljnu aferu o VSTV-u i itekako treba da raspravljamo”, poručio je Osmanović.

On je uputio sugestiju predsjedavajućoj Doma Borjani Krišto (HDZ BiH) da je u obavezi da saziva sjednice, jer, kako je ocijenio, za nesazivanje iste nema ozbiljnih argumenata, osim politikantskih izjava onih koji su odlučili da ne dođu na sjednicu zbog neformiranja Savjeta ministara BiH.

- OGLAS -

“Sazovite sjednicu i svaki put ćemo se odazvati, a onda ćemo vidjeti ko vrši opstrukciju. Pojasnite nam šta su Vam rekli poslanici koji danas nisu došli na sjednicu”, poručio je Osmanović predsjedavajućoj Krišto.

Ona je odgovorila da predsjedavajuća ne saziva sjednice, nego da o tome odlučuje Kolegijum Doma. 

“Kada stvorimo pretpostavke da Dom može raditi, neće biti nikakav problem”, rekla je, između ostalog, Krišto. 

Poslanik SBB-a Damir Arnaut demantovao je predsjedavajuću Krišto, poručivši da Poslovnik predviđa da sjednicu saziva predsjedavajuća na zahtjev bilo kojeg člana Doma. 

Poslanik SDS-a Dragan Mektić konstatovao je da je zbunjen raspravom u Parlamentu.

“Postavljam pitanje zašto Parlament ne radi? Zašto ne rješavamo životna pitanja građana BiH, dok uredno primamo plate i sve moguće privilegije?”, pitao je Mektić, a onda se obratio predsjedavajućoj Krišto:

“Rekli ste da treba ispuniti pretpostavke. Ko treba da ispuni pretpostavke da se sjednica zakaže? Ispunjavajte pretpostavke, ko vam brani da ih ispunjavate? Ako Vi ne možete, dajte, sklonite se, pa neka dođe neko drugi ko može da ispuni pretpostavke!”. 

Poslanik PDP-a Branislav Borenović replicirao je kolegi Adilu Osmanoviću, konstatujući da SDA treba da zna zašto koalicioni partneri ove stranke, poslanici SNSD-a ne dolaze na sjednice. 

“Formirali ste koaliciju, izabrali rukovodstvo oba doma Parlamenta BiH, glasali ste u NSRS za SNSD-ove delegate za Dom naroda BiH”, napomenuo je Borenović. 

Osmanović mu je odgovorio riječima da diskusiju prebacuje na politički teren.

“Vi ste tražili da podržimo počasnog predsjednika PDP-a u Domu naroda BiH, ali to je naša politička procjena. SDA u NSRS ima dva poslanika i ne možemo posebno uticati na procese. Neprimjerno je što iznosite nekorektne teze”, poručio je Osmanović poslaniku PDP-a. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA