13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Potrebna nova radna mjesta i smanjenje javne potrošnje na Kosovu

Kosovska ekonomija je u 2018. godini nastavila rast po procenjenih 4,2 posto, ali bez stvaranja novih radnih mesta, navedeno je u najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Kosovo i druge zemlje zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA). 

Direktor Kancelarije Svetske banke na Kosovu Marco Mantovanelli je konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj, istakao da ceo regin napreduje i da je prosečan ekonomski rast 3,8 posto, dok je na Kosovu iznosio 4,2 posto. On je naveo da je pozitivno što se predviđa da će ekonomija zapadnog Balkana nastaviti da se širi i u 2019-2020 i da će ekonomski rast u proseku biti 3,7 posto, ali da je manje pozitivno što je usporeno otvaranje radnih mesta, što je potrebno svim zemljama, a posebno Kosovu, koje na tržište rada stalno iznosi nove mlade ljude. 

“Kosovo mora da stvori više radnih mesta kako bi moglo da apsorbuje sve ove ljude, kao i veliki broj onih koji su dugoročno nezaposleni. Dok što se tiče rizika, vidimo javnu potrošnju koja ide u smeru povećanja troškova za plate u javnom sektoru, a još važnije su beneficije za posebne kategorijske, kao što su ratni veterani i svi ostali”, kazao Mantovanelli. 

- OGLAS -

On je istakao da je fiskalni deficit na Kosovu iznosio 2,7 posto u 2018. godini, ali je bio u skladu sa fiskalnim pravilima. 

Ekonomistkinja Svetske banke Asli Senkal je kazala da se u 2018. godini broj ljudi na tržištu rada povećao za 12 hiljada, dok se stopa zaposlenosti smanjila za 1,1 procentni bod. Senkel je dodala da je učešće radne snage hronično nisko i iznosi 40,9 posto kao udeo radno sposobnog stanovništva, što je među najnižim stopama u regionu. 

“Dok je ekonomski rast bio snažan u 2018, to nije uticalo, niti se automatcki preobratilo na stvaranje novih radnih mesta. Čak smo zabeleželi gubitak u broju zaposlenih u 2018. godini. Bilo je više od 7 hiljada gubitka na kraju 2018. u poređenju sa predhodnim periodom 2017. Broj zaposlenih je opao u poljoprivrednom, građevinskom i proizvodnom sektoru, dok se povećao u sektoru maloprodaje i usluga”, kazala je Senkal. 

Ona je istakla da su na Kosovu u 2018. porasle potrošačke cene, što je dovelo do porasta inflacije pred kraj godine. Podaci koje je iznela govore da je u decembru inflacija iznosila 2,9 posto zbog povećanja cene goriva, hrane, duvana i prevoza, dok je prosečna inflacija u 2018. iznosila 1,1 posto. 
Senkel je istakla i da su izgledi za kosovsku ekonomiju pozitivni sa prosečnim rastom od 4,5 posto do 2020. godine, ali je podložni rizicima od političke neizvesnosti, širenja neciljanih socijalnih davanja, novog zakona o javnim platama i produženom izvršenju infrastrukturnih investicija. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA