1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Bićemo bolji nego protiv Armenije, Zmajevi snagu tempirali za Grčku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će odigrati drugu utakmicu u kvalifikacijama za Euro 2020.

Nakon pobjede protiv Armenije (2:1) Zmajevi u Zenici dočekuju Grčku koja je u prvom kolu u gostima pobijedila Lihtenštajn sa 0:2.

Prosinečki je protiv Armenije odlučio poštediti Kolašinca, Duljevića i Šunjića kako bi ih sačuvao za Grčku, te na terenu imao najefikasniju moguću postavku.

- OGLAS -

Čini se kako je bh. selektor tempirao našu najbolju trenutnu postavu za utakmicu protiv Grčke, jer recimo samo povratak Kolašinca i Duljevića umjesto Ćivića i Zakarića znači puno prodorniju lijevu stranu našeg tima. U sredini terena Krunića će zamijeniti Cimirot koji je tri godine igrao za PAOK i odlično poznaje grčke igrače. Ostatak ekipe biće praktično onaj na koji smo i navikli na utakmicama UEFA Lige nacija i koji je već sasvim solidno uigran i stabilan.

Prosinečki je dan prije utakmice objavio sastav koji gotovo podjednako dobro može igrati u formaciji 4-5-1 i 3-5-2 što ostavlja puno prostora za transformacije na terenu.

 
Grčka se nalazi u ne baš najboljoj situaciji. U Ligi nacija dva kola prije kraja smijenili su njemačkog trenera Skibbea i na kormilo reprezentacije doveli Anastasiadisa. Trener koji je bio bez angažmana dvije godine i koji nema neku zavidnu karijeru (najveći uspjeh mu je osvajanje Kupa Grčke sa PAOK-om 2003. godine) slavio je kući protiv Finske, ali onda izgubio protiv Estonije. U konačnici su bili treći iza Finske i Mađarske.

Osim što novi selektor još uvijek slaže kockice u timu, na ruku Grcima nikako ne ide hendikep da će u Zenici biti bez osmorice svojih reprezentativaca. Prvo su otkazali stoperi Manolas (Roma), Retsos (Bayer) i Papadopoulos (HSV), bekovi Torosidis (Olympikaos) i Stafylidis (Augsburg), vezni igrači Mantalos (AEK) i Christodoulopoulos (Olympiakos), a u subotu se tokom susreta protiv Lihtenštajna povrijedio i Mitroglou (Galatasaray). Da ga sreća bar malo pogleda pobrinuo se stoper Arsnala Sokratis koji je trenirao na Bilinom Polju i koji bi trebao igrati protiv BiH nakon što je propustio utakmicu protiv Lihtenštajna.

Ipak, i u prethodnim kvalifikacijama imali smo situaciju da igramo protiv desetkovane ekipe Grčke i u dva navrata ih nismo uspjeli pobijediti, tako da je to dovoljan poziv za oprez i opštu mobilizaciju na terenu, jer je Grčka od 2004. godine ekipa koja može biti opasna samo zbog svog debelo usađenog mentaliteta neumornih ratobornih radnika na terenu.

 
bih.ba / 
 
Dobrim rezultatom protiv Grčke Zmajevi bi sebi, a i svima nama navijačima, značajno olakšali nastavak kvalifikacija, u kojima moraju zauzeti jedno od prva dva mjesta kako bi se po prvi put plasirali na Europsko prvenstvo. Baraž već imaju osiguran kroz osvajanje grupe u UEFA Ligi nacija.
 
Valjda je više suvišno ponavljati kako ne treba očekivati nikakvu lepršavu utakmicu, nego utakmicu u kojoj će se borbom za svaki metar terena pokušati nadmudriti protivnik za gol više. Danas tako izgledaju gotovo sve utakmice u europskom reprezentativnom fudbalu, čak i one koje igraju najveće reprezentacije starog kontinenta.

Sve navijače raduje da Zmajevi od dolaska Roberta Prosinečkog igraju pravu kolektivnu igru, gdje svi učestvuju u odbrani, a u napadu svi pokušavaju maksimalno namjestiti igru tako da do izražaja dođu naša najbolja dva oružja – Pjanić i Džeko.

Kvalifikacije za Euro 2020, BiH – Grčka, utorak 20,45 sati, Bilino Polje.

Sretno Zmajevi! Sretno Bosno i Hercegovino!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA