Sport
Šta odlučuje prvaka: Je li moguće da u BiH pravilo gola u gostima važi čak i u trokružnom sistemu Došlo je još jednom do prave konfuzije u vezi s pitanjem šta ustvari odlučuje ko će biti prvak u Premijer ligi BiH u slučaju da dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova.
# SCS

Došlo je još jednom do prave konfuzije u vezi s pitanjem šta ustvari odlučuje ko će biti prvak u Premijer ligi BiH u slučaju da dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova.

Iako je predsjednik Komiteta za takmičenja Milorad Lale prije nekoliko sedmica rekao da će o tome odlučiti gol-razlika, sada su tvrdnje suprotne.

Naime, u Pravilniku takmičenja NSBiH piše kako o prvaku odlučuje međusobni omjer, a ako je i on jednak, kao što u slučaju Sarajeva i Borca i jeste (6:6), onda odliučuje broj postignutih golova u gostima u te tri utakmice dva rivala.

Pošto je Borac postigao na Koševu ove sezone četiri gola, on bi u slučaju da na kraju na tabeli bude bodovno poravnat sa Sarajevom ipak bio šampion.

“Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, ona dijele mjesto koje im pripada”, piše u članu 43 Pravilnika o takmičenjima NSBiH, a prenosi Faktor.

“Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova. Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što gol u gostima vrijedi dvostruko”, dodaje se u Pravilniku.

Upravo u dvostrukoj vrijednosti gola u gostima krije se kompletna zavrzlama pravilnika. Ako na kraju to bude odučivalo o prvaku, u prednosti je Borac. Banjalučani su na Koševu dali četiri, a Sarajevo u gradu na Vrbasu dva pogotka.

Dakle i to je moguće u našoj zemlji apsurda – pitanje prvaka će odlučiti golovi u gostima iako se liga igra po trokružnom sistemu…

Podsjećamo, Borac i Sarajevo su četiri kola prije kraja na istom bodovnom učinku. Stoga je jasno da, ukoliko pobijedi sve utakmice do kraja, banjalučki tim će biti novi šampion.

(SCS)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.