3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Tegeltija: Neophodan zdrav odnos pravosuđa i medija

On je naveo da, prema istraživanjima, 90 odsto građana sliku o pravosuđu stvara prema informacijama iz medija, a svega 10 odsto na osnovu iskustva.

Tegeltija je na regionalnoj konferenciji “Saradnja tužilaštava i policije u segmentu odnosa sa javnošću” u Sarajevu, rekao je da građani danas uglavnom nemaju povjerenje u pravosudne i policijske institucije, te se prihvata loša interpretacija i stvara prostor za pogršene informacije.

Portparol tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović istakao je da policijske agencije i tužilaštva ne smiju biti u potpunosti zatvoreni za medije, prenosi Birn.

- OGLAS -

“Zaista, ne postoji nijedna situacija da mi u policijskim agencijama i tužilaštvima budemo u potpunosti zatvoreni za medije i da odgovaramo `nemam komentara`. U svakom momentu se ima nešto prenijeti javnosti. Previše je važno ono što rade policija i tužilaštva da bismo mi bili začaureni i netransparentni”, rekao je Arnautović.

Sekretar Državnog savjeta tužilaca Srbije Tomo Zorić naveo je da je neophodna sinhronizacija između policije i tužilaštva, da se mora napraviti artikulacija informacije koja ide ka medijima, da se zna ko govori, te da to ne utiče i ne kompromituje dokaze koji će se kasnije koristiti u sudskom postupku, prenose Nezavisne novine. 

“Ono što je možda centralni problem jeste curenje informacija mimo državnih organa i naš zadatak je da spriječimo to, da informacija bude zvanična, da iza nje stoji autoritet policije i tužilaštva, državnog organa koji je radi.

Neimenovani izvori iz kojih cure informacije izuzetno su opasni, jer daju dezinformacije, poluinformacije i javnost prosto može imati iskrivljenu i pogrešnu sliku o nekom postupku ili predmetu”, rekao je Zorić.

Dragana Unković-Maljević, savjetnik za odnose sa javnošću u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, rekla je da komunikaciju olakšava kada se zna šta novinari traže, a otežava to što zakon sprečava da se otkrije određeni broj informacija.

Na konferenciji je poručeno da je nedostatak sinhronizacije policijskih i tužilačkih informacija jedan od važnijih problema koji se pojavljuju kada se ovi organi obraćaju javnosti, zbog čega je neophodna bolja interna komunikacija, te da se usljed nedostatka sinhronizacije i pravih informacija, stvara prostor za dezinformacije i spekulacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA