Sport
Svi stadioni Premijer lige BiH imat će reflektorsku rasvjetu naredne sezone NS/FS BiH je u avgustu 2017. godine pokrenuo Projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.
#

Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu „Grbavica“ za potrebe odigravanja kvalifikacione utakmice BiH – Belgija. Međutim, u NS/FS BiH smo već razmišljali da to iskoristimo kako bi se susreti BH Telecom Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uslovi za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući. Smatrali smo da večernji termni u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i uticati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige.

NS/FS BiH je obezbijedio nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija.

Za taj projekat NS/FS BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000,00 USD. Zaključili smo ugovor sa Philips-om za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i sa kojima je NS/FS BiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu sa tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima „Pecara“ u Širokom Brijegu i „Pod Bijelim brijegom“ u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na „Gradskom stadionu“ u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana). U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK „Sloboda“ oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu „Tušanj“. FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj mjeseca novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

NS/FS BiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i FK „Rudar“ za proljeće naredne godine a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021.godinu.

Općina Kakanj i FK „Mladost“ bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa NS/FS BiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora.

Na čekanju su aplikacije FK „Borac“ iz Banja Luke i FK „Slavija“ iz I.Sarajeva.

Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od strane klubova i lokalnih zajednica garantuju da ćemo u sezonu 2020/2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.