1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Masovni protesti u Beogradu: “Ulicama laži Aleksandra Vučića”!

Trinaestu subotu za redom građani nezadovoljni aktuelnom vlašću i režimom Aleksandra Vučića stoje iza parole „Jedan od pet miliona“ i šetaju ulicama Beograda sa jednim od glavnih zahtjeva protesta – smjena predsjednika države, prenosi Slobodna Bosna.

Građanima se na platou na početku obratila, kako je najavljeno, Marija Lukić, nekadašnja sekretarica predsjednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke koja je javno progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je doživjela od strane predsjednika opštine, i narodna poslanica Marinika Tepić

„Ja sam ta koja nije htjela i koja neće to da trpi. Ja sam ta koja će ići do kraja makar po pravdu išla pješke do Strazbura, ako je u ovoj zemlji nema i ako je selektivna i ako je pod pritiskom izvršne vlasti“, rekla je Lukićeva.

- OGLAS -

Ukazala je da joj svi govore da je hrabra, da ona ne zna da li je hrabra, ali zna da „mora da istjera ovo do kraja“.

„Ne znam da li sam hrabra, ali sada znam da nisam sama jer me toliko vas sada podržava“, poručila je Lukićeva.

Ona je navela da se nikada nije bavila politikom, već da je ovo „borba za dostojanstvo, za čast i za pravdu“.

„Nije dovoljno što je na silu podnio ostavku, koja još nije i ne zna se kada će biti usvojena, nije dovoljno jer mora da snosi krivičnu odgovornost za sve što je uradio. Nije dovoljno ako će opet šablonski odlagati ročišta, ako će sa svojim ljudima vršiti pritisak na sudstvo i isključivati signal kablovskom operateru“, zaključila je Lukićeva.

Nakon Marije Lukić građanima se obratila nezavisna poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

„Nećemo stati jer nas unižavaš svakog dana, vrijeđaš nam intelegenciju, dostojanstvo, otimaš nam prava, svakom ponešto – najstarijima penzije, najmlađima perspektivu. Penzionere si sveo na to da kupuju lijekove na foliju, a roditelje pelene na komad, dok im pričaš kako žive nikad bolje“, poručila je Tepićeva.

Večerašnja ruta protesta nosi simboilčan naziv „Ulicama laži Aleksandra Vučića“ što je nastavak akcije od prošle subote, kada su građani prošli kroz Terazijski tunel i oblijepili ga plakatima na kojima su bila ispisana obećanja koja je predsjednik Srbije davao od kada je došao na vlast, a koja nisu ispunjena.

I danas je planiran prolazak kroz Terazijski tunel do koga će građani sa platoa doći prolazeći kroz Uzun Mirkovu ulicu, pored Kalemegdana Pariskom i Pop Lukinom do Brankove ulice, odakle se ulazi u tunel. Nakon toga protest se kreće Nušićevom ulicom do Svetogorske, pored redakcije dnevnog lista Politika, do Takovske i zgrade Radio Televizije Srbije (RTS) da bi prošao pored Narodne Skupštine i završio se ispred Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića.

Kako je ranije rečeno za Danas iz organizacionog tima protesta ideja je da svi dijelovi grada, ne samo ruta šetnje, budu oblijepljeni tim naljepnicama, „jer se predsjednik“, kako nam je rečeno, „mnogo nervira kada ga podsjećaju na njegove laži.

Podsjećamo, gradska vlast je tokom prošlonedjeljnog protesta poslala radnike JKP „Gradska čistoća“ da uklone naljepnice iz Terazijskog tunela još dok je protest u toku protiv čega su demonstranti negodovali da bi gradski čelnici kasnije to predstavili kao napad na radnike.

Dio ovih naljepnica, prema planu, biće dostupan i šetačima u drugim gradovima Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA