7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Regionalna platforma: Kazniti počinioce napada na novinare u BiH i Srbiji

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje napad na fotografa portala Žurnal iz Bosne i Hercegovine Adija Kebu i prijetnje glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta iz Srbije Draganu Janjiću.

– Podsjećamo da su nasilničko ponašanje i slanje prijetećih poruka novinarima nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan oblik zastraživanja i sprečavanja novinara da pišu o kriminalu, političkoj korupciji ili građanskom nezadovoljstvu na dosljedan, kritički i objektivan način i u javnom interesu – izjavila je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i rezultno pozvala nadležne policijske organe da hitno istraže ove slučajeve i poduzmu zakonske mjere prema osobama koje stoje iza njih.

Fotografa Adija Kebu je na radnom zadatku napao dužnosnik Stranke demokratske akcije Huso Ćesir i tom prilikom mu nanio lakše povrede te potpuno uništio opremu za snimanje. Novinar Dragan Janjić je dobio prijeteću SMS poruku u kojoj je navedeno: “Ako u subotu bude nereda, biće zapaljena redakcija Bete. Ništa strašno kao u RTS-u, demokratski izraženo nezadovoljstvo”, navodi se u saopćenju Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

- OGLAS -

Srbijanska policija je objavila da je 28. marta privedena osoba koja je prijetila Janjiću.

– Pozdravljamo brzu reakciju srbijanske policije i očekujemo od nadležnih u obje države da hitno i do kraja istraže ove slučajeve i pošalju poruku da nasilje nad novinarima u državama zapadnog Balkana mora prestati! Državne institucije moraju preuzeti odgovornost za kažnjavanje napadača kao vlastitu zakonsku obavezu i biti primjer odgovornog ponašanju u slučajevima kršenja medijskih sloboda – izjavila je Rudić.

Regionalna platforma zabilježila je dva fizička napada i 12 prijetnji novinarima od početka 2019.

U saopćenju navode da će obavijestiti sve evropske institucije o ova dva incidenta i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i sigurnosti novinara u ovoj regiji.

Regionalnu platformu čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA