7 C
Sarajevo
25.04.2024

Otklonjene nedoumice u vezi s restauracijom mosta Mehmed-paše Sokolovića

Otklonjene su nedoumice u vezi s tehničkim prijemom radova na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu – potvrđeno je nakon sastanka direktora Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Bosni i Hercegovini Omerom Farukom Alimcijem (Ömer Faruk Alımcı) i ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenke Golić.

Golić je upoznala Alimcija s procedurama i neophodnom dokumentacijom potrebnom za obavljanje tehničkog prijema radova izvedenih na restauraciji i naglasila da očekuje da će TIKA u što skorijem vremenu ispuniti neophodne uslove, kako bi most Mehmed – paše Sokolovića bio spreman za upotrebu.

Podsjetila je da se taj objekat nalazi na Listi svjetske kulturne materijalne baštine UNESCO i da je najvažniji turistički resurs u općini Višegrad.

- OGLAS -

Iz TIKA-e, koja je finansirala rodove, treba da dostave projekat izvedbenog stanja za koji su potvrdili da je u završnoj fazi.

Nakon što licencirana kuća izvrši tehnički prijem, bit će, kazala je Golić, u kratkom vremenu izdata upotrebna dozvola.

Alimci je naglasio da je restauracija mosta, koja je počela 2009. godine, završena te se prikuplja dokumentacije za tehnički prijem.

– Iskreno se nadam da će ovaj most biti simbol mira – dodao je on.

Na današnjem sastanku je bilo riječi i o mogućnostima da Turska agencija za saradnju i koordinaciju finansira i restauraciju još nekih kulturno-istorijskih spomenika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA