8 C
Sarajevo
16.04.2024

Državni zatvor i kolektori u Mostaru: Švedska dala novac, a projekti nisu gotovi

Švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg zabrinut je i nezadovoljan što i dalje u funkciju nisu stavljeni kolektor otpadnih voda u Mostaru i Državni zatvor u naselju Vojkovići kod Istočnog Sarajeva.
Izgradnju oba ova projekta novčanim sredstvima upravo je podržala Kraljevina Švedska, koja je izgradnju Državnog zatvora pomogla sa oko dva miliona eura. No, stavljanje u funkciju i kolektora, ali i zatvora, i dalje čeka na odluku vlasti BiH.

“Generalno gledajući, saradnja Švedske i BiH na zadovoljavajućem je nivou, ali je projekat izgradnje kolektora otpadnih voda u Mostaru jedan od primjera gdje od vaše zemlje očekujemo znatno više” – kaže Hagelberg.

Navodi da Švedska, kao donator sredstava, nikoga ni na šta ne može natjerati, jer projektom izgradnje kolektora u Mostaru rukovodi Svjetska banka.

- OGLAS -

“Mi možemo i dalje izražavati našu zabrinutost, ali se iskreno nadam da će prečistač uskoro biti u funkciji. A do tada, zaista smo zabrinuti” – rekao je ambasador.

Kada je u pitanju projekat Državnog zatvora, Hagelberg podsjeća da je zgrada završena, ali da nije u funkciji, jer se čeka odluka Vijeća ministara BiH.

Naglašava da Švedska, koja je za izgradnju objekta u Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva, donirala oko dva miliona eura, nema namjeru zatražiti povrat novca, kao što su to zaprijetili neki drugi donatori.

“Mi ne razgovaramo sa bh. vlastima o povratu sredstava. Radije bismo željeli vidjeli situaciju da se pokrenu i prečištač, ali i da se otvori Državni zatvor” – poručio je ambasador Hagelberg.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA