-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Sebija Izetbegović odredila ko će preuzeti Ljekarsku komoru FBiH

Unatoč sve većem broju oboljelih od koronavirusa,  kao i smrtnih slučajeva, direktorica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović ima vremena za spletke kako bi ovladala (i) Ljekarskom komorom Federacije BiH. Za djelovanje „na terenu“ zadužena je njena pobočnica Enra Suljić.

Realizacija malo kasni u odnosu na prvobitni plan. Sve je trebalo biti okončano 20. juna, za kada je bila zakazana sjednica Skupštine federalne Ljekarske komore. Ista je otkazana te prolongirana za sedam dana kasnije, ali ni tada nije održana zbog bolesti pojedinih ljekara.

Nakon ovladavanja sarajevskom komorom, najvažnije je bilo dobiti podršku druge po brojnosti delegata, a to je ona iz Tuzlanskog kantona. Zato je Erna Suljić odabrala, a Sebija Izetbegović odobrila, da kandidat za predsjednika federalne komore bude ljekar sa ovog područja. Bila bi to, tvrde Žurnalovi izvori, doktorica Amila Bećirović. Treba li posebno naglašavati da je ona kadar SDA, a bila je na listi ove stranke za federalni parlament na općim izborima 2018. godine.

- OGLAS -

 

  

Svesrdnu podršku dao je i aktuelni predsjednik Ljekarske komore ovog kantona Harun Brkić. Prema informacijama Žurnala, postojao je i zahtjev za održavanje vanredne skupštine, no on je odbijen iz jednostavnog razloga – trenutno samo jedan delegat iz Kantona Sarajevo ima regularan mandat!

Sud je u prvostepenom postupku presudio da je izbor Skupštine sarajevske Ljekarske komore, koja je sada putem odane Enre Suljić pod kontrolom Sebije Izetbegović, nezakonit te da je potrebno čekati pravosnažnu presudu.

   Enra Suljić

Žurnal je pisao zašto je za direktorku Kliničkog centra važna prevlast i u federalnoj Ljekarskoj komori – izdavanje, a istovremeno i mogućnost oduzimanja ljekarske licence.  

To je pokazano tokom postupka protiv aktuelnog direktora sarajevske Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića kojem je Etički komitet Ljekarske komore Kantona Sarajevo spornim glasanjem namjerio oduzeti licencu, no to mora potvrditi i drugostepeni organ, odnosno Sud časti Ljekarske komore Federacije BiH. To je bio jedan od razloga zašto je insistirano na što skorijem održavanju izborne skupštine federalne komore.

Uporedo, a jasno je to i Sebiji Izetbegović, za namjeravano trenutno ne postoji podrška iz ostalih kantonalnih komora, prije svih iz Posavskog i Kantona Livno, ali ni iz ZDK, SBK, USK te BPK Goražde. Da bi sve bilo u skladu sa pravilima, potrebno je održati izvještajne te izborne skupštinske sjednice, što bi značilo da će cijela procedura, unatoč željama “prve u SDA” , biti okončana tek krajem godine. Neki od ljekara sa kojima je Žurnal razgovarao kažu da su prozreli “igru” i da neće dozvoliti da podlegnu pritiscima ili navedenim perfidnim igrama.

Unatoč svemu, pa i po cijenu “razbijanja” federalne komore Sebija Izetbegović ne odustaje. Mogućnost kontrole nad izdavanjem pa i oduzimanjem licenci, znači mogućnost ucjene za mnoge ljekare, jer federalna komora je nadležna i za izdavanje potvrde o licencama i kada odlaze na rad u inostranstvo.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA