20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Tužilaštvo TK raspisuje potjernicu za nekadašnjim direktorom GIKIL-a

Nekadašnji direktor ”Global Ispat Koksne Industrije” Lukavac (GIKIL) Debasiš Ganguli (Debasish Ganguly), koji je s krajem prošle godine napustio BiH, nestao je bez traga i glasa.

Protiv njega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona istragu dovelo do samog kraja i uskoro bi se trebala podići optužnica, ali i raspisati međunarodna potjernica za Gangulijem.

– Istraga je provođena zbog osnovane sumnje da je Ganguli počinio krivično djelo onečišćenje okoliša. Uskoro će optužnica biti proslijeđena nadležnom sudu na potvrđivanje – kaže Admir Arnautovović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

- OGLAS -

Tuzlansko tužilaštvo je svojevremeno tražilo određivanje pritvora za direktora GIKIL-a. Takav prijedlog je odbio Općinski sud Lukavac, odredivši Ganguliju mjere zabrane.

Tužilaštvo je po isteku te mjere tražilo produženje mjera zabrane, ali je Općinski sud Lukavac odbio takav prijedlog i vratio pasoš Ganguliju.

Kao glavni argument za takvu odluku uzeto je rješenje Nadzornog odbora o tome da je Ganguliju u GIKIL-u produžen mandat na četiri godine. No, nakon vraćanja pasoša, Nadzorni odbor GIKIL-a je imenovao novu Upravu, a Ganguli je takve okolnosti iskoristio za odlazak iz BiH koji mnogi tumače i kao bijeg od pravosudnih organa u BiH.

– Mi smo uradili sve u skladu sa zakonom. Niko u ovom trenutku ne zna je li Debasiš Ganguli u bijegu i hoće li se odazivati na pozive Suda ako optužnica protiv njega bude potvrđena – izjavio je Enes Halilović, predsjednik Općinskog suda Lukavac.

Sud u ovom predmetu nije zaozbiljno shvatio razloge koje je u svojim zahtjevima za produženje mjera zabrane navodilo Kantonalno tužilaštvo. Između ostalih, navedena je i činjenica da su istražni organi susjedne Srbije u Kraljevu podigli optužnicu protiv Gangulija, a da je on vrlo brzo nakon toga pobjegao iz Srbije i nikada nije bio dostupan tamošnjem pravosuđu. Isti scenarij očekuje, najvjerovatnije, i naše pravosuđe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA