Sport
U BiH je na zatvor osuđen prvi fudbaler zbog namještanja utakmica Fudbaler Zvijezda 09 osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu zbog namještanja utakmica
# Klix.ba

Sudski organi u BiH donijeli su prvu presudu sa zatvorskom i novčanom kaznom za namještanje utakmica u BiH.

Osuđen je fudbaler Nemanja Vejnović iz Zvijezde 09 kojega je za namještanje prijavio sam vlasnik kluba Borislav Stanišić, a presudu je potvrdio i klub saopštenjem:

“Presudom Osnovnog suda u Bijeljini od 28.08.2019. godine optuženi Vejnović (Milana) Nemanja je proglašen krivim i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca, uslovno na godinu dana i novčanu kaznu u iznosu od 500,00 KM, zbog počinjenog produženog krivičnog djela – dogovaranje ishoda takmičenja iz člana 239. stav 1., a u vezi sa članom 22. i 57.

Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni Borislav Stanišić se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuje na parnični postupak.

U skladu sa gore navedenim, kao oštećeni, Borislav Stanišić, prvi čovjek bh. premijerligaša iz Stanišića, će podnijeti tužbu nadležnom Sudu za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Ovaj slučaj predstavlja prvu nepravomoćnu presudu u našoj državi u kojoj je jedan fudbaler proglašen krivim za namještanje susreta, prenosi bih.ba.

Borislav Stanišić je prošle godine poslije saznanja o slučaju Vejnović, izvršio prijavu nadležnom tužilaštvu i Fudbalskom savezu BiH kako bi se istražili svi navodi.”

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.