Sport
Alex Scott pružila podršku LGBTQ+ populaciji
U Kataru bijesni zbog onoga što je uradila novinarka BBC-a, traže da joj zabrane ulazak na stadione Engleska je danas deklasirala Iran sa 6:2 u meču prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva, a u centru pažnje nakon utakmice našla se jedna engleska novinarka koja je izazvala bijes naroda i javnosti u Kataru.
#

Engleska je u prvoj utakmici Mundijala pokazala svoju snagu jer je ubjedljivo pobijedila Iran sa 6:2, a ovaj meč obilježilo je nekoliko situacija koje baš i nemaju previše veze sa fudbalom.

Prvo su fudbaleri i navijači Irana iz protesta prema onome što se dešava u njihovoj zemlji odbili da pjevaju svoju himnu, a protestu su se pridružili i navijači Engleske koji su izviždali tu himnu.

Također, mnogi su čekali da li će se Harry Kane pojaviti na terenu sa kapitenskom trakom u duginim bojama, ali nakon što je FIFA to izričito zabranila kapiten reprezentacije Engleske to nije uradio.

Englezi su pokušavali svim silama da se izbore da Kane nosi tu kapitensku traku kao podršku LGBTQ+ populaciji, ali na kraju je FIFA usvojila odluku Katara i zabranila je da se takvi simboli ističu na stadionima.

Međutim, FIFA i Katar nisu uspjeli baš da utišaju sve one koji su danas bili na stadionu, a posebno se u centru pažnje našla novinarka iz Engleske.

Riječ je o Alex Scott koja je stavila kapitensku traku "One Love" oko svoje lijeve ruke, a zatim se uživo javila u programu BBC-a pred početak utakmice između Engleske i Irana.

Potez ove novinarke izazvao je oduševljenje u Engleskoj, ali i na društvenim mrežama, te su mnogi pohvalili njenu hrabrost što je to uradila, te nije isključeno da bi mogla biti sankcionisana zbog toga.

Međutim, u Kataru baš i nisu oduševljeni njenim potezom. Scott je od domaće javnosti dobila velike kritike jer je prekršila jasna pravila, te oni žele da organizatori riješe taj problem i zabrane ovoj novinarki da prati ostatak Svjetskog prvenstva.

Kane je prije današnje utakmice poručivao da će on i pored svega nositi tu traku bez obzira što bi mogao biti kažnjen, no kada je saznao da bi kazna značila vjerovatno i suspenziju u nekoj od utakmica na kraju je odustao od svog plana.

Nakon FIFA-ine odluke da se ove kapitenske trake zabrane na Svjetskom prvenstvu iz FS Engleske su žustro reagovali i negodovali zbog takve odluke.

"Frustrirani smo zbog odluke FIFA. Pisali smo im još u septembru da ćemo nositi trake, a odgovor nismo dobilii. Igrači i treneri su razočarani što ne možemo iskazati podršku, ali ne smijemo igrače staviti u opasnost od sankcija. Bili smo spremni platiti kaznu i bili smo posvećeni tome da ćemo nositi traku", saopšteno je iz Fudbalske asocijacije Engleske.

Englezi svoju narednu utakmicu igraju u petak kada će im protivnik biti selekcija Amerike i bit će zanimljivo vidjeti da li će ovoj novinarki BBC-a biti zabranjeno da uđe na stadion kako traže u Kataru.

Povodom svega toga niko se još zvanično nije oglasio, a Scott je dobila ogromnu podršku iz skoro cijelog svijeta zbog onoga što je uradila.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.