-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Stefanović: Prijem Kosova u Interpol bi bio politička odluka

“Ako dođe do politizacije Interpola doći ćete do toga da će se o svim slučajevima odlučivati politički. Nećete se više pitati da li za nekim kriminalcem imate raspisanu crvenu Interpolovu potjernicu, nego ćete pitati ko ju je raspisao”, kazao je Stefanović tokom gostovanja na televiziji Pink.

On je istakao da prištinskim vlastima prijem u Interpol nije potreban zarad poboljšanja borbe protiv kriminala, već je cilj da se pokaže veći stepen državnosti.

“Mi smo upozoravili na posljednjih nekoliko sjednica Interpola da bi prijem Kosova u tu instituciji predstavljao kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prema kojoj je Kosovo dio Srbije. Interpol je dužan da poštuje rezolucije UN”, dodao je Stefanović.

- OGLAS -

On je podsjetio na Kornelovu rezoluciju, koju je 2016. godine donijela Generalna skupština Interpola, po kojoj samo država članica ili posmatrač u UN može da bude dio Interpola.

“Srbija je uložila velike napore. Idemo i objašnjavamo onim zemljama koje su glasale ili nisu glasale za prijem Kosova u Interpol šta bi bile posljedice prijema”, rekao je Stefanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA