Sport
UEFA razmišlja o ukidanju pravila o golu u gostima u Ligi prvaka Izvršni odbor UEFA-e će na sastanku u Rimu ove sedmice raspravljati o ukidanju gola u gostima u nokaut fazama svih evropskih natjecanja
#
To pravilo uvedeno je 1965. godine kad su gostovanja i sama putovanja bila puno teža nego danas. Putovati hiljadu ili više kilometara bilo je vrlo neudobno i znalo je trajati satima. Domaći teren bio je puno veća prednost jer lopte nisu bile standardizirane, a i brojni tereni bili su različitih dimenzija.

Danas su gotovo svi evropski tereni dugi 105, a široki 68 metara, igra se istim loptama i puno je lakše zabiti gol u gostima nego prije, a njihov utjecaj na konačni rezultat je ogroman. Kako piše njemački Kicker, ukidanjem gola u gostima UEFA se nada da će se igrati više napadački nogomet te da će utakmice biti puno zanimljivije.

O tom problemu se prošlog septembra oglasilo i udruženje evropskih trenera koje također smatra da bi ukidanje gola u gostima bilo dobar potez. Gol u gostima ukinut je u doigravanju za prvu englesku ligu, a u Copa Libertadoresu do ove godine nije vrijedio samo u finalu. Sljedeće sezone će se finale južnoameričke Lige prvaka igrati na jednu utakmicu kao što je slučaj u Evropi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.