1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Pendeš: Nisam zabranila upotrebu jedinice Oružanih snaga za odavanje počasti

 

Angažovala je generalnog inspektora, a na temelju njegove preliminarne analize, Pendeš je naredila daljne aktivnosti i smjernice kako bi se utvrdilo da li je postojala objektivna ili subjektivna odgovornost pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

 

- OGLAS -

“Na temelju njegove preliminarne analize, Pendeš je naredila daljne aktivnosti i smjernice kako bi se utvrdilo da li je postojala objektivna ili subjektivna odgovornost pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

 

“Utvrdili smo da firma, koja je sukladno ugovoru trebala isporučiti konzervirane proizvode koji su od junetine, nije se toga držala, iako je na deklaraciji tih konzervi pisao sastav koji je odgovarao onome šta smo ugovorili. Međutim, sadržaj nije odgovarao onome šta je na deklaraciji”, rekla je Pendeš i dodala:

 

“Prije svega, automatski je prekinuta isporuka. Zaduženi su odjeli unutar Ministarstva obrane da pripreme određene prijave, a o detaljima ćemo po završetku.”

 

Pendeš je istakla da je izdala zadaću da se obavijeste nadležne institucije, ali da je isto tako zanimljivo da Ured za veterinarstvo nije izvršio kontrolu proizvoda koji je uvezen u BiH.

 

“Radimo na tome. Što se tiče Ministarstva obrane, bez obzira na medijske istupe pojedinaca i službi, mi smo poduzeli sve u skladu sa zakonom, u skladu sa rokovima, pravovremeno informirali javnost i ne želeći da stvaramo oko toga bilo kakve tenzije, zaustavili smo daljnju isporuku, poduzeli aktivnosti kako bi se prekinuo ugovor. Tražit ćemo adekvatnu naknadu, na koji način, to će pravnici u Ministarstvu osmisliti, a Ured za veterinarstvo i nadležne institucije su upoznate s tim”, istakla je Pendeš.

 

Dodala je da je jako bitno da se prilikom uvoza bilo kakvih proizvoda u BiH vrši adekvatna kontrola, jer se sada može izraziti sumnja u sve vrste proizvoda.

 

“Smatram da je ovo jako dobar primjer, ne samo za nas u Ministarstvu obrane nego generalno za sve institucije koje vode računa čime se hrane stanovnici BiH, da se dobro povede računa o tome šta se uvozi”, rekla je Pendeš.

 

Osvrnula se i na nedavni angažman jedinice OS BiH na obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu, što su pojedini političari iz Republike Srpske osporili i proglasili nezakonitim.

 

“Počasna jedinica 25. novembra na Bobovcu nije angažirana, nego je angažirana postrojba za odavanje počasti, a to je velika razlika. U tom procesu odobravanja Predsjedništvo nema nadležnost, a ja sam kao ministrica obrane, sukladno Zakonu o obrani i sukladno Pravilniku kojim su definirane počasti, uradila sve i angažman te postrojbe i orkestra je u potpunosti u skladu sa zakonom”, jasna je bila Pendeš.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA