3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Košarac: SNSD protiv davanja legitimiteta onima koji su poraženi na izborima

“Klub SNSD-a ima aktivnu ulogu, imali smo sjednicu Kluba poslanika SNSD-a i razmatrali smo mogućnost i potrebu da intervenišemo kroz amandmansko djelovanje onda kada se stvore svi neophodni uslovi u Predstavničkom domu za izmjene određenih zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, to su zakoni o zastavi, sudu, tužilaštvu, VSTV-u…”, izjavio je Košarac.

Prema tome, dodao je on, mislim da upravo oni koji blokiraju ovu zemlju, da se implementraju ustavna rješenja i da se implementira izborni rezultat, danas pokušavaju da naprave zamjenu teza da kažu da SNSD, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i DNS pokušavaju da to rade. 

“Mi smo od prvog dana potpuno u funkciji s ciljem da se konstituišu zajednički organi, ali isto tako smo potpuno u funkciji da spriječimo nelegalno i nelegitimno predstavljanje RS-a na nivou BiH. Mislim da se ovdje željela postići takva vrsta efekta da se u Parlamentu raspravlja o potezma i političkom djelovanju izbornih pobjednika iz RS-a koji imaju legitimitet i trebaju da im se omogući u skladu sa ustavom i zakonom obavljaju ustavom definisane aktivnosti i predstavljaju RS na nivou BiH”, istakao je Košarac.

- OGLAS -

On je dodao kako je, nažalost, zbog problema u SDA i problema, kako je pojasnio, u konstituisanju bošnjačke reprezentacije taj proces definitivno blokiran, ali nije blokiran zbog SNSD-a i njegovih koalicionih partnera već blokada stoji u Predsjedništvu BiH, jer nije izabran predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Zašto do kraja nije izabrana komisija odnosno rukovodstvo Komisije za izbor i pripremu predsjedavajućeg i Vijeća ministara, to treba pitati one koji su danas pokušali da zamijene teze. Ovo je jedna klasična farsa i cirkus, iz jednog potpuno jasnog razloga svima da na današnjoj sjednici nije dostavljen adekvatan materijal, da institucije nadležne za te oblasti nisu bile prisutne u sali kada se o tome trebalo raspravljati. Kako možemo raspravljati o stanju pravosuđa, a da pri tome, želim još jednom da kažem, da SNSD nije zadovoljan stanjem u pravosuđu i smatramo da postoji jakjo puno problema, a da danas, kada o tome treba raspravljati, nema predstavnika pravosudnih institucija. Kako možemo postaviti pitanje nekome ko nije prisutan, ali isto tako želim da napomenem da je bila parlamentarna praksa u ovome domu da onda kada nema predstavnika tih institucija, da se ta tačka skida s dnevnog reda i odlaže se za onaj trenutak kada se obezbijedi da budu prisutni predstavnici tih institucija”, istakao je poslanik SNSD-a. 

Košarac se pita kako je moguće da raspravljamo o migrantskoj krizi, a nemamo zvaničan stav Vijeća ministara, informaciju nije dostavilo Vijeće ministara i to je sam predlagač rekao. 

“Jer zašto da učestvujemo u bilo kakvoj političkoj karikaturi, ovo je jedna klasična politička karikatura, kako je moguće da je jedan od potpisnika za sazivanje Hitne sjednice ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je to pitanje u skladu sa ustavom i zakonom trebao da riješava. On sada želi da u Predstavničkom domu sam sebe zadužuje da nešto treba da radi, šta je radio četri godine kao ministar sigurnosti. Tu su stvari potpuno jasne i mislim da je vrlo jasno naše postupanje, nemamo apsolutno nikakav problem da vrlo jasno i precizno politički kažemo da je neophodno definisati strukturu vlasti na zajedničkom nivou”, kaže on.

Košarac je apelovao na sve izborne pobjednike da se to pitanje što prije riješi. 

“Krši se Zakon o Vijeću ministara BiH, krši se Ustav i naše elementarno pravo je da zaštitimo naša ustavna prava srpskog naroda u BiH i to definitivno činimo. Ne želimo davati legitimitet ministrima u Vijeću ministara BiH zato što nisu legalni predstavnici RS-a. Ovo danas je bio jedantakav pokušaj da se da legitimitet onima koji nemaju pravo da govore u ime RS-a, jer su poraženi u izbornom procesu, i mi apsolutno nemamo nikakvih dilema oko toga”, mišljenja je on.

Košarac kaže da je SNSD bio vrlo aktivan kada je u pitanju konstituisanje vlasti na državnom nivou, te da nema problem da onog trenutka kada SDA deblokira proces u Predsjedništvu, da aktivno uzme učešće u Komisiji za pripremu i izbor predsjedavajućeg i Vijeća ministara i apelovao je na one koji su to blokirali da izaberu novo rukovodstvo.

“Nemamo s tim problem, ali se u skladu sa zakonom mora postupati kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg i Vijeća ministara i nemamo apsolutno problem da onda kada se definiše struktura vlasti, da aktivno participiramo u radnim tijelima Predstavničkog doma, ali ne možemo imenovati Komisiju za nadzor nad OSA-om kada ne znamo ko je vlast a ko opozicija. A upravo to blokira SDA. Prema tome, mislim da su stvari potpuno jasne i apsolutno nemamo nikakvih problema. Hoćemo da radimo i hoćemo da legitimno štitimo ustavnu poziciju srpskog naroda u BiH. Naravno, isto tako hoćemo da kažemo da želimo da sva svoja ustavna prava ostvaruju i druga dva konstitutivna naroda, ne želimo ni jedno ustavno pravo bilo kog naroda da ugrožavamo, i želimo da legitimni predstavnici iz RS-a rade u državnim tijelima i donose određene vrste odluka i rješenja koja su neophodna da bi funkcionisale institucije i da bi se ostvarivali interesi građana RS-a i BiH”, kaže Košarac.

On je istakao kako SNSD nije zadovoljan stanjem u pravosuđu BiH i da nema problema da govori o tome na jedan, kako je kazao, vrlo kvalifikovan način, jer u SNSD-u smatraju da postoje nagomilani problemi u pravosuđu BiH.

“Pravosuđe BiH je rak rana ove zemlje, postoje značajni utjecaji bošnjačke komponente na pravosuđe na nivou BiH, stranci imaju dominantan utjecaj na pravosuđe, i ne bježimo od toga da cto javno kažemo, a ne da vrđimo pritisak na pravosuđe. Ne može jedan snimak da bude toliko validan da bi o tome parlament donosio odluku, već nam trebaju sudski epilozi, neka sudski epilozi utvrde da li je neko kriv ili ne, i neka onda parlament odlučuju o određenim pitanjima. Ovdje je očigledno bila potreba nešto sasvim drugo, to prepoznajemo i to sma vrlo jasno rekao. Ovdje je bilo potrebno da se strukture koje su izborni pobjednici okarakterišu kao destruktivan faktor u radu Predstavničkog doma”, istakao je Košarac.

On je kazao kako nije prekršen nijedan zakon kada su u pitanju plate, jer su ih druge političke strukture onemogućile da u punom kapacitetu rade, te je dodao kako u Predsjedništvu BiH postoji blokada od strane kadrova SDA.

Košarac je dodao da će onog trenutka kada se odblokira proces formiranja vlasti i kada u nju uđu kadrovi SNSD-a biti vrlo jasna politika ove stranke kada je u pitanju riješavanje problema oko migrantske krize i da će tada biti poznati vrlo konkretni potezi, a do tada neće komentarisati to pitanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA