20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Istraživanje potvrdilo: Nema straha! Moderne generacije imaju čak i bolje razvijene društvene vještine od njihovih roditelja

Otkako su djeca zatvorena u kućama i osuđena na nastavu putem YouTubea, interneta ili televizije, raste zabrinutost među roditeljima oko toga provode li njihova djeca previše vremena pred ekranima. Boje se da bi društvene vještine njihove djece mogle zakržljati te da bi nakon povratka u školu njihova djeca zapravo mogla postati samotnjaci koji ne znaju razgovarati s drugom djecom i ponašati se u društvu.

No istraživanje koje dolazi iz SAD-a trebalo bi odagnati njihove strahove. Baš kao što ni odrasli zbog izolacije i rada od kuće nisu postali ništa manje društveni nego prije, ni djeca neće izgubiti svoje socijalne vještine.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Ohio State fokusiralo se na socijalne vještine djece u dobi do 11 godina. Uspoređivali su njihove vještine danas, s društvenim vještinama djece rođene prije pojave Facebooka.

- OGLAS -

Rezultati su pokazali kako djeca rođena prije pojave društvenih mreža i pametnih telefona imaju gotovo iste društvene vještine kao i djeca koja su rođena u “digitalno doba”. Pri tome je glavni fokus bio na njihovoj sposobnosti da sklapaju i održavaju prijateljstva, druže se s ljudima koji su drukčiji od njih te na samokontroli.

Istraživače su čak iznenadili rezultati koji su pokazali da djeca rođena 2010. godine, kad su pametni telefoni i Facebook već počeli upravljati našim životima, zapravo imala bolje društvene vještine i sposobnost samokontrole od djece rođene krajem 1990-ih.

U gotovo svakoj usporedbi koju smo napravili, društvene vještine su ili ostale iste ili su zapravo bile bolje kod djece koja su rođena kasnije. Nismo našli nikakve dokaze da je izlaganje djece različitim ekranima problematično u razvoju društvenih vještina, zapisao je u American Journal of Sociology voditelj istraživanja, Douglas Downey.

Istraživači su priznali kako su ih rezultati istraživanja zapravo iznenadili.

Svaka generacija brine se o tome kako će napredak utjecati na nove generacije. To je stara priča. Od pojave telefona, automobila, radija – uvijek se javljala zabrinutost među odraslima o tome kako će tehnologija utjecati na djecu, jer im je ona omogućavala više autonomije, ističe Downey.

No zapravo, nove generacije razvijaju društvene vještine na drukčiji način jer se susreću s drukčijim izazovima. Tako moderne generacije moraju savladati komunikaciju i društvene vještine i online i u stvarnom životu.

Posebno je zanimljivo što čak ni djeca koja su provodila puno vremena pred ekranima nisu imala problema s razvojem društvenih vještina. No istraživači su primijetili jednu iznimku. Djeca koja su provodila puno vremena u online igrama i na društvenim mrežama, imala su nešto slabije društvene vještine, ali ne toliko da bi to zabrinulo istraživače.

 

(zimo.hr)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA