12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Bh. diplomatija je neefikasna i potrebna joj je reforma

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva danas je održana redovna sesija na temu “Diplomatija i stabilnost BiH“ na kojoj je uvodniča bio iskusni bh. ambasador Sabit Subašić. On je istakao da je u ovom trenutku diplomatija BiH jedna od najskupljih u Evropi, zbog njene neefikasnosti. Zato, Subašić smatra, da je bh. diplomatiji neophodna reforma, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Ne postoji etnička diplomatija, ne postoji etničko-politički projekat u diplomatiji, diplomatija je u principu državna. Od svog postojanja, posebno moderna diplomatija, se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički, politički projekti ne dolaze u obzir u diplomatiji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama, koje imaju diplomatiju, je antiustavno i antidržavno -, naglasio je Subašić.

Dodao je da smatra da Predsjedništvo BiH u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomatije.

- OGLAS -

– Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama. Zbog čega tvrdim da smo najskuplji, zbog toga što smo gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat. Diplomatija je zanat i često imam opipljiv rezultat, ako ga nemate onda ste skupi. Mi smo, po mojoj procjeni veoma skupa diplomatija i mislim da Predsjedništvo u novom sazivu hitno mora poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prije svega uz pomoć naših evropskih prijatelja –, istakao je Subašić.

Kaže da klasična diplomatija nije samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nego da postoje i drugi subjekti koji na različite načine učestvuju u međunarodnim poslovima.

– Suština je u tome da Predsjedništvo mora daleko više ostvarivati svoju Ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati te vanjskopolitičke aktivnosti, koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomatije vanjskih poslova. To je ogroman prostor i imamo puno volonterizma oko toga -, kazao je Subašić.

Dodao je da “treće pitanje koje želim da naglasim je imidž države”.

– Diplomatija je suštinski u vezi promocije imidža države. Moram da kažem da smo zbog slabosti, koje su očigledne u našoj diplomatiji, suočeni sa problemom imidža. Ne možemo u Evropsku uniju sa lošim imidžom. Predsjedništvo mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne, realizirati projekte kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio -, kazao je Subašić.

Prema njegovom mišljenju BiH ima dobrih diplomata po svijetu, koji pojedinačno rade veoma efektivno, ali da je generalno situacija u bh. diplomatiji poražavajuća.

Subašić je tokom diplomatske karijere, između ostalog, bio ambasador BiH u Indiji, radio je kao ministar savjetnik i otpravnik poslova u ambasadi u Ankari, kao ministar savjetnik u ambasadi u Australiji, te kao savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA