12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Sarajevske šume – Nelegalna sječa stavljena pod kontrolu

Opće stanje sarajevskih šuma je relativno dobro, iako na Balkanu postoji trend povećanja broja osušenih stabala, posebno smrče i jele – kazao je Feni rukovodilac Službe za zaštitu šuma Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo-šume” Osman Huseinović.  

Istakao je da konstantno rade na zaštiti šuma te da je u 2019. godini posječeno 16.000 kubika bruto mase stabala koja su osušena, polomljena ili izvaljena. Dodao je da godišnji standard sječe stabala iznosi od 13 do 20  hiljada.

Naglasio je da će u aprilu početi redovno pošumljavanje u okviru kojeg će otprilike zasaditi oko 650.000 sadnica na različitim lokalitetima u Kantonu Sarajevo.

- OGLAS -

Govoreći o nelegalnoj sječi šuma, Huseinović je kazao da je ta pojava prije tri do pet godina bila većeg obima te da je reorganizacijom Kantonalne uprave za šumarstvo, koja regulira taj segment, nelegalna sječa stavljena pod kontrolu.

– Iako postoji, nelegalna sječa šume, trenutno nije zabrinjavajuća i i takav trend je  rasprostranjen na cijelom području Kantona – pojasnio je.

Huseinović je kazao da je prošle sedmice ozvaničen početak radova projekta “Pošumljavanje lokaliteta Ablakovina”, gdje je planirano da se na 12.000 metara kvadratnih zasadi više od 5.000 sadnica jele, jasena, javora i bagrema.

Istakao je da je projekt vrijedan 26.000 KM i da ga finansira britanska međunarodna organizacija Islamic Relief.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA