3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Pompeo pozvao Vijeće sigurnosit UN -a da prizna Juana Guaidoa predsjednikom Venecuele

U New Yorku se održava vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj će se raspravlja o krizi u Venecueli. Rusija se protivila održavanju vanredne sjednice, a ambasador Rusije u UN-u Vassilij Nebenzia je svoj zahtjev opravdao tvrdnjom da unutrašnja pitanja Venecuele ne predstavljaju prijetnju po međunarodni mir i sigurnost. Nebenzia je zatražio da se sjednica otkaže, no na glasanju za to nije dobio neophodnu podršku.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom obraćanja istakao da je vlada, kako je rekao, na čelu s “nelegitimnim” Nicolasom Madurom odgovorna za humanitarnu krizu u zemlji i za to što su ovu zemlju napustili milioni ljudi. 

Pompeo je iznio tvrdnju da u Venecueli da među svakih 10 stanovnika te zemlje njih devet živi u siromaštvu, te kako su milioni djece u zemlji suočeni s problemom ekstremne pothranjenosti. 

- OGLAS -

Dodao je kako njegova zemlja nastoji pružiti ruku Venecueli za bolju budućnost, te je u tom kontekstu pozvao Vijeće da prizna predsjednika Nacionalnog parlamenta Juana Guaidoa, kao privremenog predsjednika zemlje, kao i da podrži političku tranziciju u zemlji.

Pompeo je dodao kako sve zemlje trebaju dati podršku narodu Venecuele koji se pokušava spasiti od, kako je istakao, “mafijaške i nelegitimne” države Nicolasa Madura, kojega je nazvao bivšim predsjednikom.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države. 

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom. 

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida. 

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA