20 C
Sarajevo
29.03.2024

Više od 18 miliona Rumuna s pravom glasa danas bira novi parlament

 

Više od 18 miliona građana ima pravo glasa na izborima za novi nacionalni parlament, ali je pitanje kakva će izlaznost biti zbog straha od zaraze koronavirusom.

Prema većini anketa urađenih pred izbore, Nacionalna liberalna stranka (PNL), partija desnog centra, trebalo bi da dobije većinu u parlamentu koji ima 465 mesta, sa više od 30 posto podrške. Ipak, to ne bi bilo dovoljno za apsolutnu većinu. Analitičari predviđaju da će partija pokušati da sklopi koaliciju s progresivnim savezom USR-Plus, za koji se ocjenjuje da bi mogao da dobije oko 20 posto glasova.

- OGLAS -

Rival PNL-a je umjereno lijeva Socijaldemokratska partija (PSD) koja je na prethodnim izborima 2016. godine dobila najviše glasova, i od tada je imala tri premijera, prije nego što je PNL u oktobru prošle godine formirao manjinsku vladu desnog centra.

Vlade koje je predvodio PSD bile su na meti kritika Evropske unije zbog mješanja u rad pravosudnog sistema i brojnih korupcionaških skandala u kojima su akteri bili neki od njenih najpoznatijih članova. Ipak, za tu lijevo orijentiranu stranku, očekuje se da dobije više od 20 posto glasova.

Osim obaveze nošenja zaštitne maske, dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance nisu preduzete dodatne mjere protiv koronavirusa tokom održavanja izbora.

U Rumuniji je registrirano više od pola miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo više od 12.000 ljudi. Skoro dvije trećine potvrđenih slučajeva i skoro polovina preminulih zabilježeni su u protekla dva mjeseca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA