9 C
Sarajevo
20.04.2024

16-godišnjak i 14-godišnjakinja se oženili u Zagrebu, stigla presuda roditeljima

Zagrebački Županijski sud oslobodio je danas roditelje maloljetnih ”supružnika” i mladića koji je 2014. kao 16-godišnjak stupio u brak s tada 14-godišnjakinjom, a koje je tužilaštvo teretilo za trgovanje ljudima i spolnu zloupotrebu djeteta mlađeg od 15 godina, dok su za omogućavanje izvanbračnog života s djetetom roditelji osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci.

Kao olakšavajuće okolnosti sudsko vijeće ocijenilo je njihovu raniju neosuđivanost te činjenicu da roditelji tada 14-godišnjakinje i danas brinu o svojoj kćeri te njezinoj djeci iz braka s drugim muškarcem. Uz to, sudsko vijeće je kao olakšavajuću okolnost ocijenilo i da je stupanje u brak u vrlo mladoj dobi jedno od običaja etničke zajednice kojoj oni pripadaju.

Također, sud je zaključio da mladić nije bio svjestan kako se radi o kaznenom djelu i da je on slabijih kognitivnih sposobnosti i bez završene osnovne škole te da je pod utjecajem svojih roditelja zaključio kako stupanje u dogovoreni brak i intimne odnose nije protuzakonito.

- OGLAS -

Roditelje maloljetnice teretilo se da su 2014. godine svoju kćer prodali roditeljima tada 16-godišnjaka za 6000 eura.

Tokom suđenja utvrđeno je da je tim novcem plaćena svadba, iako je tada 14-godišnjakinja za vrijeme istrage tvrdila kako je riječ o prisilnom braku što je kasnije opovrgnula priznavši da joj je nedostajala njezina porodica. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA