10 C
Sarajevo
23.04.2024

Ekskluzivne fotografije: Kinkel, Izetbegović i Tuđman u Mostaru 23. jula 1994. godine

Mostarci ga pamte kao velikog prijatelja koji je sa pozicije ministra vanjskih poslova Njemačke veliku pažnju posvetio upravo gradu na Neretvi.

Zalagao se za uspostavljanje EU administracije u Mostaru na čelu sa Hansom Koschnickom, pišu Vijesti.ba.

Kinkel i Koschnick bili su časni ljudi koji su svim srcem bili predani uspostavi miri i spajanju ratom pokidanih veza i mostova među ljudima, te radili sa svima zajedno za dobrobit cijelog i jedinstvenog grada Mostara.

- OGLAS -

Kinkel je predano radio na uspostavi mira u Mostaru, što je bio i test za uspjeh Federacije BiH. Naime, stvari su bile jasne – bez uspjeha u Mostaru, ne bi bilo ni oživotvorenja Federacije BiH, a bez toga ni a Dejtonskog sporazuma.

23. jula 1994. godine su lančani most, podignut na mjestu srušenog luka Starog mosta , zajedno sa Kinkelom prešli predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i tadašnji gradonačelnici istočnog i zapadnog dijela Mostara, Safet Oručević i Mijo Brajković.

Delegacije su tom prilikom prošetale i starom jezgrom Mostara, a neposredan susret sa novinarima i brojnim građanima upriličen je u ambijentu Koski Mehmed-pašine džamije u nesposrednoj blizini Mosta.

Vašingtonskim sporazumom, kojeg su u februaru te godine potpisali Tuđman i Izetbegović, uspostavljena je Federacija BiH, a Grad Mostar došao je pod upravu Evropske unije (EU). Njemački diplomata Hans Koschnick imenovan je za prvog evropskog administratora u Mostaru.

Mostarci se još uvijek sjećaju Kinkelovih riječi na press konferenciji u Sarajevu, gdje je proučio: “Mostar svakako treba biti jedinstven grad, za sto se zalaže i EU administrator, Hans Koschnick. Za smirivanje situacije u tome gradu angažirat ću se lično, u suradnji s državnim sekretarom SAD, Warren Christopherom“.

Kao njemački ministar vanjskih poslova prvi je predložio formiranje suda koji bi tretirao ratne zločine na području bivše Jugoslavije nakon čega je i uslijedilo formiranje Haškog tribunala.

U fotogaleriji pogledajte ekskluzivne fotografije posjete Mostaru 23. jula 1994. godine koje nam je iz svog arhiva ustupio Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara. Inače, Centar za mir će povodom Kinkelove smrti večeras u 20 sati posebnim bojama osvijetliti Stari most.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA