17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U HNK-u nema koronavirusa, 47 osoba u samoizolaciji (VIDEO)

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) trenutno nema niti jedna zaražena osoba koronavirusom, dok je rješenje za samoizolaciju dobilo 47 osoba, priopćio je u petak na konferenciji za novinare u Mostaru Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

 Sve osobe koje su u samoizolaciji su iz HNŽ-a i vratile su se iz inozemstva, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić i naglasio kako je samoizolacija ključan element koji se mora primjenjivati kako ne bi došlo do širenja koronavirusa u našoj županiji.

 – Sve osobe koje se vrate s puta, najbolje bi bilo da ostanu u samoizolaciji 14 dana. Trebaju ostati u svom domu, u jednoj sobi i po mogućnosti izdvojiti se od ostalih članova u obitelji – kazao je Avdić i naglasio kako takvim osobama sanitarni inspektori izdaju rješenje o samoizolaciji.

- OGLAS -

 Po njegovim riječima, velika većina se toga i pridržava, ali ima pojedinca koji to izbjegavaju i dovode u pitanje svoje zdravlja, a i svih onih oko sebe.

 Dodao je kako je Sanitarna inspekcija dobila ovlaštenje da do 2000 marka kazni osobu koja krši to pravilo, te da postoji i mogućnost podizanja kaznene prijave i kazne do godinu dana zatvora.

 Avdić je rekao kako će, obzirom na susjedne zemlje, koronavirus doći i ovdje, samo se ne zna u kojoj mjeri.

 – Ako se budemo pridržavali mjera, nećemo imati skok i odjednom imati 500 oboljelih, već ćemo imati jedan broj oboljelih koje će infektivni odjel moći prati i odgovoriti sa svojim zdravstvom i svojim kapacitetom. Ići ćemo da imamo male skokove kojima možemo odgovoriti – zaključio je.

 Na području cijele Bosne i Hercegovine potvrđeno je 11 slučajeva oboljelih koronavirusom, a u izolaciji HNŽ-a do sada je zaprimljeno i testirano devet sumnjivih slučajeva.

 – Sve su sumnje odbačene i takvi slučajevi su vračeni epidemiologu na nadzor – kako je liječnik Klinike za infektivne bolesti Jurica Arapović.

 Arapović je posjetio kako se svi oni koji dolaze iz pogođenih područja moraju javiti svome liječniku, epidemiologu, staviti se pod zdravstveni nadzor.

– Sada imamo malo rigoroznije mjere, koje se primjenjuju i u SKB Mostar. Ono što je bitno je da smo se organizirali da budemo spremni odgovoriti koronavirusnoj infekciji i spremni smo prihvatiti takve bolesnike u koliko ih bude. Zasad ih nema što ne znači da ih neće biti večeras, sutra, za pet ili deset dana – rekao Arapović.

Video: 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA