8 C
Sarajevo
26.04.2024

Snijeg stvara probleme u većem dijelu Evrope: Smrtni slučajevi, evakuacije, zatvoreni putevi

Odsječena su mjesta, zatvoreni putevi, a hiljade domaćinstava je bez električne energije. Najmanje 16 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Evropi od prošle sedmice.

U dijelovima Austrije i južne Njemačke i dalje pada jak snijeg, a odsječeno je nekoliko mjesta. Loše vremenske prilike očekuju se do petka ujutro.

Snijeg je izazivao probleme i u norveškom arhipelagu Svalbardu.

- OGLAS -

Austrijska policija saopćila je u četvrtak da je 16-godišnjak smrtno stradao u lavini u austrijskom St. Anton am Arlbergu, dok je skijao s porodicom.

U susjednoj Slovačkoj, iz gorske službe spašavanja saopćeno je da je 37-godišnjak poginuo u lavini, pokrenutoj na planini Mala Fatra.

Nekoliko željezničkih pruga u Alpama zatvoreno je zbog snijega, a kamioni i automobili satima su zaglavljeni na autoputu u jugozapadnoj Njemačkoj. Zatvorene su i škole u dijelovima Bavarske.

Zatvoreni su i putevi prema nekoliko mjesta, među kojima je i Galtuer u zapadnoj Austriji, gdje je 1999. godine lavina usmrtila 31 osobu.

Austrijska ministrica za turizam, Elisabeth Koestinger, izjavila je da “u većini skijaških područja trenutno nema razloga za zabrinutost, ukoliko se ljudi pridržavaju pravila i ne napuštaju osigurane staze”.

I u Češkoj, na područjima koja graniče s Njemačkom i Austrijom, u četvrtak je oko 9.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.

Na norveškim arktičkim ostrvima Svalbard, evakuisano je više od 100 ljudi, iz predostrožnosti zbog oluje i opasnosti od lavina. Otočje Svalbard je udaljeno oko 800 kilometara od norveškog kopna.

Lokalni mediji navode da je evakuisano 29 domaćinstava, u podnožju planine Sukkertoppen, a zatvorene su i škole, vrtići, sportski objekti i biblioteka.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA