15 C
Sarajevo
25.04.2024

Obilježavanje 27. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika

Udruženje “Istina Kalinovik '92” danas će obilježiti 27. godišnjicu stradanja civilnog bošnjačkog stanovništva u Kalinoviku.
Porodice ubijenih i nestalih te preživjeli logoraši posjetit će sva mjesta ubistava i logore na području Kalinovika i Miljevine.

Bit će položeno cvijeće u znak sjećanja na ubijene logoraše na prijevoju Rogoj, zatim isred Osnovne škole Kalinovik koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena silovano, ponižavano i mučeno.

Bit će proučena dova šehidima i položeno cvijeće ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca, iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je ubijeno 25 muškaraca čija su tijela potom spaljena.

- OGLAS -

Zadnja lokacija obilježavanja 27. godišnjice stradanja su Tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca. Njihova tijela su po likvidaciji iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice.

Prisustvo ovogodišnjem obilježavanju 27. godišnjice najavili su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, nevladinih organizacija i vjerskih zajednica.

Prijevoz za sve zainteresirane je osiguran za nedjelju, 23. juna. Polazak je u 8.00 sati s terminala Ilidža u Sarajevu.

Na području opštine Kalinovik tokom agresije odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Još se traga za 42 osobe kojima se gubi svaki trag.

Sud Bosne i Hercegovine i Međunarodni sud u Hagu je za zločine počinjene u Kalinoviku pravosnažno osudio šestoricu zločinaca te im izrekao ukupne kazne od 85 godina zatvora.

– Porodice ubijenih 27. godišnjicu obilježavaju s velikim razočarenjem u Tužilaštvo BiH i Sud BiH što je došlo do velikog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca i dozvoljavanju političkim neistomišljenicima da se miješaju u rad pravosudnih institucija.

Takođe smo ogorčeni što se konstantno ponižavaju članovi porodica ubijenih i nestalih od vlasti opštine u Kalinoviku i entiteta Republika Srpska. Samim činom pravnog nasilja, davanja odobrenja za postavljanja Murala i spomenika presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranjem svih zločina koji su se desili u proteklom ratu u Kalinoviku i okolnim opštinama, ponovljen je zločin nad istim narodom – navodi se u saopćenju Udruženja “Istina Kalinovik '92”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA