17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Koc: Turska se nikada nije uplitala u unutrašnje poslove BiH

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je, govoreći o predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini 7. oktobra, poručio kako se njegova zemlja nikada nije uplitala u unutrašnje poslove BiH, te kako glavni cilj svih političkih partija mora biti jača BiH, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Koc je u razgovoru sa novinarom AA kazao kako se u BiH može osjetiti da je predizborna kampanja u toku.

“BiH je zemlja koja od 1995. godine naovamo, dakle u posljednje 23 godine, pokazala volju za životom u jedinstvu, zajedništvu i jednoj državi. Mislim da trebamo gledati iz te perspektive”, smatra Koc.

- OGLAS -

Naveo je kako je u svakom izbornom, odnosno predizbornom procesu moguće primijetiti intenzivnije političke stavove, kao i intenzivniju retoriku, te dodao da je takva retorika normalna s obzirom na to da političke partije i njihovi predstavnici nastoje ostaviti što snažniji utisak kod birača. Koc naglašava kako je u ovom kontekstu vrlo značajno da nema bilo kakvih elemenata koji bi mogli pokrenuti fizičke sukobe ili nasilje. Prema njegovim riječima, u BiH prolazi kroz miran predizborni proces.

“Kao što sam rekao, ovdje je veoma važno da imamo proces koji se vodi u okviru jedinstva i zajedništva, uz poštivanje suvereniteta te bez odstupanja od glavnog cilja. Kao i u dosadašnjim izbornim procesima, vjerujemo da će i ovi izbori, sa aspekta jedinstva i zajedništva ove zemlje, donijeti pozitivne rezultate”, kazao je Koc.

Ambasador Koc ističe kako je i politika njegove zemlje prema BiH pratila taj okvir.

U našoj politici prema BiH naš glavni cilj bio je suverenitet, jedinstvo i integritet ove zemlje. Naša želja je da rezultati ovih izbora doprinesu jedinstvu, zajedništvu, ekonomiji i prosperitetnijem društvu. Svaki izbori predstavljaju i svojevrsno osvježenje i obnavljanje političke volje. Glavni cilj svih stranaka treba biti jača BiH. Bez obzira na to koji rezultat na izborima bio, glavni cilj mora biti integritet ove zemlje i potvrđivanje tog integriteta kroz ekonomske projekte”, istakao je Koc.

Naglasio je kako je to uvijek bila i želja Turske.

“Turska se nikada ranije, ni prije, niti poslije izbora, nije miješala u unutrašnje poslove BiH. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije i mi smo oduvijek poštovali odluke koje ove institucije donesu”, naveo je Koc.

Dodao je kako je njegova zemlja aktivna članica Vijeća za provedbu mira (PIC), te kako kroz ovo vijeće izbliza prati dešavanja u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je PIC uputio zajdeničku izjavu u kojoj podvlači važnost da se u BiH provede jedan pravedan, transparentan i demokratski izborni proces.

“Želja svakoga je da BiH, kao što je to bio slučaj od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo, nastavi proces pravednih, transparentnih i demokratskih izbora. To na neki način povećava i blagostanje zemlje u ekonomskom smilsu. BiH ima jasne ciljeve, a to su članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Kada je riječ o NATO-u, aktivacija MAP-a će svakako biti jedna od glavnih tema u narednom periodu. Ono što mi želimo jeste da BiH u što kraćem periodu ostvari ova dva cilja i Turska će nastaviti pružati snažnu podršku BiH na tom planu”, poručio je Koc.

Ambasador naglašava da bez obzira na to kakvi budu izborni rezultati, oni će biti odraz volje bosanskohercegovačkog naroda. Kako je rekao, rezultate pravednih i transparentnih izbora treba svako da prihvati i poštuje.

“Izvan konteksta izbora, mi smo zemlja koja na svakom planu konstantno jača odnose sa BiH, a ti odnosi imaju vrlo čvrste temelje. Takav konutinuitet će biti prisutan i u narednom periodu. Nastavit ćemo raditi na jačanju odnosa između Turske i BiH. Čvrsto vjerujemo da će u narednom periodu doći do još boljih rezultata i kada je riječ o oblastima trgovine i investicija”, naglasio je Koc.

Koc je istakao kako je BiH i pored vrlo specifičnog administrativnog uređenja od Dejtonskog sporazuma naovamo uspjela očuvati mir i stabilnost.

“Ima li poteškoća, naravno da ima, ali bh. narod, stanovnici ove zemlje pokazali su da imaju sposobnost da prevaziđu te poteškoće, da razvijaju nove projekte, da imaju nove investicije. Osim toga, u ovoj zemlji je prisutno jedinstvo i zajedništvo, koje će biti prisutno i u budućnosti. Naša obaveza je da i nakon izbornog procesa doprinesemo tom jedinstvu i zajedništvu kroz realizovanje ekonomskih projekata”, naveo je Koc.

Jedan od projekata koji u regiji podržava Republika Turska je autoput Sarajevo – Beograd, a Koc naglašava kako Turska daje podršku ovakvim velikim ekonomskim projektima.

“Naša odlučnost na tom planu se nastavlja. Smatramo da je ovaj projekat od velikog značaja, jer je riječ o projektu od ekonomske vrijednosti koji obuhvata BiH, Srbiju, odnosno koji ujedinjuje cijelu regiju. To je jedan korak na kojem mogu raditi svi. Naš predsjednik također izbliza prati ovaj projekat, i želja nam je da se nakon izbora nastave radovi na njemu”, kazao je Koc.

Dotakao se kratko i revidiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini između njegove zemlje i BiH, kazavši kako se radi na posljednjim finesama ovog sporazuma.

“Sporazum je od velikog značaja za obje zemlje, jer obje strane u ekonomskom i trgovinskom smislu žele da brojkama ojačaju odnose. Sporazum o slobodnoj trgovini je pravni dokument koji za to predstavlja temelj”, naglasio je Koc, dodavši da je revidirani sporazum sa aspekta BiH značajan posebno u kontekstu stočarstva i poljoprivrednih proizvoda.
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA