15 C
Sarajevo
28.03.2024

Na današnji dan: Zlatna generacija tuzlanske Slobode postala prvak Jugoslavije

Na današnji dan 22.marta 1992. godine juniori Sloboda Dite osvojili su titulu juniorskog prvaka Jugoslavije. Finalni turnir igrao se u Mejdanu, a Tuzlaci su u finalnoj utakmici bili bolji od ekipe Užice Dafinament Banka rezultatom 91:88.

Utakmica koja se i danas prepričava u Tuzli, bila je neizvjesna do samog kraja. Slobodu je do titule predvodio tandem plejmejker Damir Mulaomerović (1.95) i krilni centar Edin Salaharević (2.05).

Mulaomerović je postigao 31 poen i 9 asistencija, Salaharević je imao double-double učinak od 22 poena i 14 skokova, dok je Paščanović postigao 13 poena.

- OGLAS -

Kod Užica Klikovac je ubacio 29, Radošević 18 i Karapetrović 10 poena. Za MVP finalnog turnira juniorskog prvenstva Jugoslavije proglašen je Damir Mulaomerović.

Sloboda je prije Užica bila bolja od mostarske Lokomotive 100:86. Za Mostarce je nastupao Samir Lerić i Ivica Jurković, istakao se još i Nihad Šoše.

Tuzlaci su porazili i Radnički iz Beograda 100:75.

Prije finalnog turnira u Tuzli, juniori Slobode su na polufinalnom turniru u Zrenjaninu bili ubjedljivo bolji od Partizana predvođenog Miroslavom Berićem i od Crvene zvezde sa Dejanom Tomaševićem.

Na republičkom nivou Sloboda Dita je bila bolja od sarajevske Bosne, čiju su okosnicu činili Haris Brkić, Dušan Vukčević i Alen Abaz.

Za šampionski tim juniora Slobode nastupali su: Damir Mulaomerović (kapiten), Muamer Karamović, Edin Salaharević, Vladimir Vukičević, Jurica Puljić, Alen Đorđević, Edin, Delić, Asim Paščanović, Mirza Omerčajić, Predrag Pelemiš, Aner Džafić, Darko Selaković, sa trenerom Seadom  Žunićem i  pom.trenerom Esadom Karamovićem.

Mulaomerović je kasnije bio je jedan od najboljih igrača Evrope, a i Paščanović, Radošević, Tomašević, Jurković, Berić, Vukčević, Brkić, Lerić napravili su impozatne karijere.

Tragična sudbina zadesila je 19-godišnjeg Salaharevića koji se trebao pridružiti juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije u Beogradu, Mulaomeroviću, Bodirogi, Tomaševiću, Klikovcu…  koja se pripremala za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Edin Salaharević je došao roditeljima u Vlasenici da s njima provede Bajram i nastavi put Beograda na okupljanje reprezentacije. Vlasenički zlikovci mu to nisu dopustili i mučki su ga ubili u zloglasnom logoru Sušica.

Bhbasket.ba

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA