8 C
Sarajevo
26.04.2024

Apostolova: Nasilje u porodici ne smije se nikada tolerisati

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Nataliya Apostolova na međunarodni Dan Roma, 8. april, podsjetila je nevladinu organizaciju Mreža žena romske, aškalijske i egipćanske zajednice na Kosovu (RROGRAEK), gde je razgovarala sa ženama iz romske zajednice, žrtvama porodičnog nasilja, javlja Anadolu Agency (AA). 

Jedna od članica organizacije RROGRAEK, Floria Mumini iz Gnjilana, prenela je svoju životnu priču Apostolovoj, rekavši da kao pripadnica romske zajednice nije bila integrisana u kosovsko društvo i da je bila slaba žena. Mumini je istakla da je kao žrtva porodičnog nasilja ojačala tek nakon što je dobila savjete o svojim pravima. 

“Ja sam se udala dobrovoljno iz ljubavi, mislila sam da treba da budem domaćica kuće, da čistim, perem, čuvam decu, rađam i da nemam prava na svoj glas. Trpela sam nasilje, uvrede, svašta sam trpela, sve dok jednog dana Shpresa (Agushi) nije došla da mi pokaže da to ne ide tako, da to može da se popravi, da i ja imam prava kao i ostale žene bez obzira što sam Romkinja”, kazala je Mumini. 

- OGLAS -

Dodala je da se pridružila organizaciji RROGRAEK Shprese Agushi i da sada i sama radi sa ženama Romkinjama kako bi ih osvijestila i naučila koja prava imaju. Ona je istakla da je još jedan dodatni problem romskih žena teška ekonomska situacija, te da ni ona sama nema svoju kuću. 

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalia Apostolova je poručila da se nasilje u porodici ne smije tolerisati, te naglasila da je žalosno da su najpogođenije grupe u društvu žrtve kriminala i nasilja u porodici. Apostolova je ohrabrila žene da podignu glas protiv nasilja. 

“Voljeli bismo da sve ove fantastične žene Romkinje, koje koriste obrazovanje koje imaju ne samo za svoje domove, za čišćenje i brisanje ili brigu o djeci, što je naravno odgovornost, ali u isto vreme ako oni imaju sve ove kvalitete, zašto onda ne učiniti i nešto za društvo. Imamo veliki broj projekata na kojima radimo na Kosovu. Nikada nije dosta, ali vam obećavam da nikada nećete biti zaboravljene, da ćete imati našu podršku“, rekla je Apostolova. 

Ona je pozvala Vladu Kosova, nadležne institucije, političke čelnike i policiju da mnogo više rade sa ovom kategorijom građana. Inače, povodom Dana Roma Vlada Kosova je danas organizovala koktel na kome je rečeno da će za mesec dana biti izgrađene 42 kuće za romske porodice. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA