10 C
Sarajevo
18.04.2024

Uprkos epidemiji, kineski radnici se vraćaju na posao

Chen Yijun i njegova porodica krenuli su prema aerodromu iz svog rodnog mjesta kako bi se vratili svojoj svakodnevnici kakva je bila prije dva mjeseca, odnosno prije izbijanja epidemije Covid-19.

Oni su došli u svoje rodno mjesto kako bi obilježili dan “Jingzhea”, odnosno dan “Buđenja insekata”, koji je treći od 24 dana u mjesecu prema kineskom Lunarnom kalendaru. Iako izbijanje nove bolesti uzrokovane viursom COVID-19 nije još okončano, Chen će se konačno vratiti na posao nakon dva mjeseca u pokrajini Guangdong.

– Prema intrukcijama vlade, moramo provesti 14 dana u izolaciji u kući prije nego što se vratimo na posao – kazao je Chen.

- OGLAS -

Ali je to bolje nego da ostanu u svom rodnom mjestu gdje bez posla ne bi imao prihoda. Chen ima dvoje djece koje izdržava, piše Xinhua.

Dok se hvata u koštac s epidemijom, Kina također aktivno radi na promoviranju povratka na posao i stvaranju društvene i ekonomske sredine koja može pomoći u prevenciji i kontroli epidemije.

Više od 90 posto radnika u industrijskim granama u velikim industrijskim pokrajinama se sada vratilo na posao. Ta stopa je iznad 95 posto u južnoj pokrajini Guangdong gdje Chen radi.

Chen radi kao električar na gradilištu u Shenzhenu. On živi u iznajmljenoj kući sa svojom sprugom Yang Yalan i djecom.

Yang se brine o djeci i kuha za porodicu. Često snima kratke klipove svakodnevnog porodičnog života i postavlja ih na mrežnu uslugu za razmjenu videozapisa TikTok. Ona ima preko četiri miliona pratilaca.

Prije dva mjeseca, porodica se vratila u svoj rodni kraj na proslavu lunarne Nove godine. Međutim, epidemija Covid-19 je poremetila njihove prvobitne planove da se vrate na posao nakon mjesec dana.

– Od 27. januara, sve ceste prema našem gradu su zatvorene i čuvali su ih stanovnici svaki dan – kazao je Chen, dodavši da nije znao koliko dugo će biti zatvorene. U takvoj situaciji moramo slijediti upute vlade koja će uzeti u obzir našu sigurnost – kazao je Chen.

Strahovao je da bi mogao izgubiti posao zbog čega je nazvao svoje kolege i šefa kako bi ih zamolio da mu pomognu da se što prije vrati na posao, ali su sve rute za transport i radna mjesta bili zatvoreni.

– Šef je također bio zarobljen u svom rodnom gradu i nije se mogao vratiti na posao – kazao je on.

Chen se pridružio grupi na WeChatu koja je bila lokalna za njegovo selo gdje su mještani svakodnevno razmjenjivali najnovije informacije o širenju epidemije, kao i informacije o zaposlenosti i proizvodnji.

Grad je bivao dezinfikovan svako jutro, a niko izvana nije ušao. Zbog kontrole i saradnje stanovnika, u gradu s preko 20.000 ljudi niko nije zaražen Covid-19.

Kako su se uvjeti počeli poboljšavati, ceste su se ponovo počele otvarati. Nakon nekog vremena otvorene su transportne rute i ceste između gradova.

Ali Chenu se nije žurilo natrag u Shenzhen. S obzirom na to da bi dugo putovanje vozom moglo povećati rizik od zaraze za njegovu djecu, odlučio je ići avionom kad su avionske karte najjeftinije.

Njegova supruga je 5. marta podijelila videozapis na TikToku, na kojem se vidi kako je porodica napokon stigla u svoju kuću u Shenzhenu.

– Sljedećih nekoliko dana ostaću kući i izolovati se i čekati poziv šefa da se vratim na posao – rekao je Chen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA