17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemački ambasador objašnjava: “Sporazum Beograda i Prištine je uslov za ulazak Srbije u EU”

Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da očekuje da će takse koje je uvela Priština biti ukinute nakon izbora 6. oktobra, da se format dijaloga neće mijenjati i ponovio da je sporazum Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU.

Šib je, gostujući na TV Prva, istakao da se Njemačka zalaže za rješavanje kosovskog pitanja.

Njemački ambasador je rekao da najprije treba riješiti kosovsko pitanje da bi Srbija postala članica EU, a da će čim to postane moći da koristi sve prednosti EU koje su, kaže, velike.

- OGLAS -

– Nadamo se da će se uskoro ponovo obnoviti dijalog Beograda i Prištine u okviru koga se rješavaju pitanja – rekao je Šib.

Upitan da li su Njemačka i Francuska pripremile strategiju kako bi se odblokirao dijalog i kako neko tako jak ne može da utiče na ukidanje taksi, Šib je rekao da je žalosno što još nisu ukinute takse, uprkos svim pokušajima da se to riješi, i izrazio nadu da će se to dogoditi, već poslije izbora 6. oktobra.

– Njemačka i Francuska žele i dalje da podržavaju proces dijaloga, ali format će biti isti – Beograd i Priština vode dijalog uz posredovanje EU i novog predstavnika Borela. Razmišlja se da li će biti i neki poseban izaslanik koji će biti nadležan upravo za proces dijaloga. Nećemo stvoriti novi format već želimo da podržimo dijalog uz nadu da ćemo imati i neki pomak – rekao je Šib.

On je dodao i da je važno da se Srbija i u ekonomskom smislu dalje razvija, kao i da Njemačka po tom pitanju može dati svoj doprinos.

– Na žalost, “Folksvagen” neće investirati ovdje, ali dolaze drugi njemački investitori koji otvaraju više radnih mjesta – rekao je Šib, i istakao da je na početku njegovog mandata pre godinu dana u njemačkim kompanijama radilo 48.000 ljudi, a da je sada taj broj porastao na 60.000.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA