21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Merkel i Macron sazvali lidere: Objavljuju plan za Balkan

Kako se najavljuje, njemačka kancelarka Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ugostit će Edija Ramu, premijera Albanije, Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, Milu Đukanovića, predsjednika Crne Gore, Zorana Zaeva, premijera Sjeverne Makedonije, Hašima Tačija (Hashim Thaci), predsjednika Kosova, te Ramuša Haradinaja (Ramush), premijera Kosova, kao i Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, predsjednika i premijerku Srbije, Marijana Šarca, premijera Slovenije, te Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Junkcer) i Federiku Mogerini (Federica Mogherini), predsjednika Evropske komisije i šeficu evropske diplomatije. 

Među pozvanima nema predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ali ni predsjednika Sjeverne Makedonije Georgija Ivanova ili premijera Crne Gore Duška Markovića.

Brojnost predstavnika Kosova i Srbije ukazuje da bi odnosi ove dvije države mogli biti u fokusu sastanka.

- OGLAS -

Mediji špekuliraju da su Merkel i Makron, pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU, objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovaj region.

Sastanak u Berlinu bio bi prvi susret čelnika Srbije i Kosova od novembra prošle godine. Tada su prekinuti kontakti Beograda i Prištine, nakon što je Kosovo jednostrano uvelo 100-postotne tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prethodno, Tači i Vučić su u aprilu prošle godine objavili da pregovaraju o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U pregovore su uključeni i prijedlog razmjene stanovništva i teritorija i povlačenje novih granica. Tome se odlučno usprotivio zvanični Berlin, a pridružio im se i London. Vlade Njemačke i Velike Britanije su najsnažniji evropski protivnici mijenjanja granica na Balkanu.

Francuska je stava da se pregovaračima treba dati šansa za dogovor. Kada oni naprave prijedlog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, međunarodna zajedica, uključujući i zvanični Pariz, reći će svoj sud.

Susretu u Berlinu prethodila je serija posjeta zvaničnika iz Berlina Prištini i Beogradu. Poruka nakon brojnih susreta u glavnim gradovima Srbije i Kosova bila je ista – nema mijenjanja granica, nema razmjene teritorija i tarife se moraju odmah ukinuti. 

Haradinaj je poručio da se to neće desiti sve dok se ne postigne dogovor između Srbije i Kosova, koji ne uključuje mijenjanje granica i razmjene stanovništva i teritorija. U izjavi za javnost on je poručio da će prisustvovati samitu u Berlinu, ali da su tarife uvedene kako bi se prekinula priča o novim granicama na Balkanu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA