12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Kim Jong-un želi novi susret s Trumpom

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je da će se zalagati za održavanje drugog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna kineska televizija (CCTV) javlja kako se kineski predsjednik Xi Jinping u utorak sastao s sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu.

Sastanku su prisustvovale i proširene delegacije dvije zemlje, a isti izvor javlja kako je Kim Jong-un u obraćanju prisutnima kazao kako želi novi sastanak s Trumpom.

- OGLAS -

“Sjeverna Koreja će ostati pri stavovima o neohodnosti denuklearizacije i rješavanja korejskih problema dijalogom. Uložit ćemo napore da se održi i drugi sjevernokorejsko-američki samit kako bismo evoluirali uspjehe s prethodnog samita koji je održan na zadovoljstvo cijele međunarodne zajednice”, kazao je Kim Jong-un.

Kineski predsjednik Xi je kazao kako je uveliko trasiran proces mirovnih pregovora za rješavanje višedecenijske korejske krize te je poručio da pred Korejskim pluotokom stoji historijska prilika političkog rješenja krize.

“I Kina podržava dogovore koji su postignuti na prvom sjevernokorejsko-američkom samitu i podržavamo da nastave dijalogom rješavati obostrane strahove. Nadamo se da će se te dvije zemlje naći sredinu koja je prihvatljiva za sve”, kazao je Xi.

CCTV javlja kako je kineski lider Xi i jučer bio domaćin sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu na ručku i zabavi u Pekingu.

Kim Jong-un je u službenu posjetu Kini doputovao u ponedjeljak, a njegovi sastanci su bili zatvoreni za medije i tek sinoć su objavljeni neki detalji o temama o kojim je razgovarano tokom bilateralnih susreta.

Zeleni voz Kim Jong-una je sinoć napustio Peking.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA