20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Austrija donirala BiH milion eura za zbrinjavanje migranata

Austrija je donirala Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) milion eura za humanitarno zbrinjavanje izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade Austrije u BiH su saopštili da će sredstva suštinski biti korištena u okviru “IOM Crisis Response Plana za 2021. godinu” za Bosnu i Hercegovinu za izgradnju migrantskog centra “Lipa”, ali će ujedno biti pokrivene i hitne potrebe najranjivijih grupa migranata.

  

“Austrija podržava Bosnu i Hercegovinu i u okviru Evropske unije. Evropska unija je početkom godine najavila dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći. Od 2018. godine je Evropska unija Bosni i Hercegovini dodijelila ukupno 89 miliona evra za upravljanje migracijama, od čega 13,8 miliona evra humanitarne pomoći”, istakli su iz Ambasade.

- OGLAS -

Međutim, kako su naveli, Austrija i direktno pomaže institucijama Unsko-sanskog kantona, te je tako pored već obimne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije KOVID-19 – u okviru toga i 200.000 evra za Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, još u decembru 2020. godine Kantonalnoj bolnici Bihać doniran uređaj za PCR testiranje nabavljen od strane UNDP-a u vrijednosti od 50.000 evra, kao i 1.000 testnih kompleta.

“Država Bosna i Hercegovina je odgovorna za dugoročno poboljšanje humanitarne situacije za izbjeglice na licu mjesta. Za to je neophodno upravljanje migracijama na teritoriju cijele države”, istakli su iz Ambasade Austrije u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA