10 C
Sarajevo
18.04.2024

Seksualno zlostavljanje djece: Poljski nadbiskup prijavio biskupa

Prijava Vatikanu, što je bez presedana u ovoj duboko katoličkoj zemlji, predstavljaće test za procedure uvedene prošle godine da biskupi moraju krivično odgovarati ako su ignorisali ili prikrivali seksualno zlostavljanje djece u Crkvi.

Očekuje se da će Vatikan sada odrediti istražioca za ovaj slučaj.

Nadbiskup Vojčieh Polak rekao je da među sveštenstvom nema mjesta za osobe koje seksualno zlostavljaju maloljetnike i da neće dozvoliti da se ova krivična djela prikrivaju.

- OGLAS -

“Tražim od sveštenika, opatica, roditelja i edukatora da se ne vode pogrešnom i lažnom logikom zaštite Crkve tako što će prikrivati seksualnu zlostavljače”, dodao je nadbiskup Polak.

Cijeli slučaj dobio je na važnosti nakon što su braća Tomaš i Marek Sekielski objavili film o tome kako biskup Edvard Janiak, iz grada Kališa, nije preduzeo mjere protiv sveštenika za koje se znalo da seksualno zlostavljaju djecu.

Braća Sekielski objavila su prošle godine o istoj temi još jedan film u kome se tvrdi da su sveštenici pedofili namjerno razmjenjivani među parohijama. Ovaj film imao je 23 miliona pregleda na YouTubeu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja već dugo traže mjere koje bi olakšale prijavljivanje prikrivanja ovih krivičnih djela.

Katolička crkva Poljske, koja ima bliske veze sa vladajućom Partijom prava i pravde, već se ranije suočila sa optužbama za prikrivanje sveštenika optuženih da su zlostavljali djecu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA