10 C
Sarajevo
19.04.2024

Danas žrijeb play-offa Evropske lige: Sarajevo i Zrinjski ovog puta žele izbjeći “zvučna” imena

Procedura će tradicionalno biti upriličena u sjedištu UEFA-e u Nionu, s početkom u 13.30 sati, a dva bh. tima će biti svrstana u različite kategorije žrijeba.

Naravno, da bi uopšte zaigrali u play-offu, Sarajevo prethodno treba preskočiti u trećem pretkolu Evropske lige prepreku zvanu BATE Borisov, dok će Zrinjski u ovoj fazi igrati protiv švedskog Malmoa. No, svakako će u dva naša kluba grizući nokte pratiti izvlačenje i nadati se da će dobiti što lakše potencijalne protivnike.

U prvim pretkolima naše ekipe su možda i priželjkivale atraktivne suparnike i „zvučna“ imena evropskog nogometa, ali ovog puta nemaju takve želje. Jedan od razloga je činjenica da se, u slučaju plasmana u play-off, nalaze na samo korak od ostvarenja velikog uspjeha i grupne faze, a drugi da ni Sarajevo ni Zrinjski ne mogu te susrete igrati na vlastitom travnjaku, tako da iz igre otpada motivacija da se „napuni stadion“.

- OGLAS -

Krajem prošle sedmice UEFA je objavila i dijelove žrijeba, tako da je sužen broj potencijalnih protivnika bh. timova.

Sarajevo neće biti nosilac u dijelu žrijeba pod nazivom Champions Path. Bordo tim tako može dobiti za protivnike poražene ekipe iz okršaja trećeg pretkola Lige prvaka PAOK – Ajax, APOEL – Qarabag i Maribor – Rosenborg, ali i pobjednike trećeg pretkola Evropske lige iz mečeva Sutjeska – Linfield, Ludogorec – The New Saints, Astana – Valletta ili Slovan Bratislava – Dundalk.

Svakako da u redovima bh. prvaka žele izbjeći opciju da igraju sa Ajaxom, koja je ionako teško ostvariva, dok vrlo privlačno djeluje par Sutjeska –Linfield…

S druge strane, Plemići su nosioci u žrijebu za play-off (zbog koeficijenta Malmoa).

Potencijalni protivnici Zrinjskog su pobjednici okršaja trećeg pretkola Evropske lige iz duela Thun – Spartak Moskva, Molde – Aris, Lokomotiv Plovdiv – Strasbourg, Mariupol – AZ Alkmaar i Neftci – Bnei Yehuda Tel-Aviv.

Naravno da bi Mostarci željeli eskivirati varijante koje uključuju Spartak iz Moskve, Strasbourg i AZ Alkmaar, dok vjerovatno ne bi imali ništa protiv da izvuku pobjednika para Neftci – Bnei Yehuda ili Molde – Aris.

Podsjećamo, utakmice 3. pretkola Evropske lige na rasporedu su 8. i 15. avgusta, dok će se dueli play-offa igrati 22. i 29. avgusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA